torstai 24. heinäkuuta 2014

Kesäluettua: Leviathan Wakes, James S.A.Corey (2011)


Sarja: The Expanse
Julkaistu: 2011, The Orbit Books
Sivumäärä: 582
Palkintoehdokkuudet: Hugo ja Locus Awards 2012

Jessus. Se olo, kun on löytänyt uuden kirjasarjan ja se on avaruusoopperaa-ah-hah-haah. Nyt on minulle mieluista luettavaa, kiitos James S.A. Corey kirjailijanimen taakse piiloutuvien veikkokultien, Daniel Abrahamin ja Ty Frankin. Ty Frank tunnetaan myös George R.R. Martinin assistenttina. Kiva ammatti muuten: kirjailijan assistentti, joka kirjoittaa myös itse...maailma on heti parempi paikka elää, kun tietää tämän.

Kirjasta. Tieteisfaneille kirjoitettu tarina sijoittuu omaan aurinkokuntaamme - ainakin tässä sarjan ensimmäisessä osassa. Leviathan Wakes kertoo Jim Holdenin seikkailuista. Hän rahtaa työkseen jäätä aurinkokunnan kolkasta toiseen, mutta törmää sattumalta haaksirikkoutuneeseen Scopuli-alukseen, jolta löytyy salaisuus, jonka puolesta eräät ovat valmiit tappamaan ja toiset aloittamaan sotia. Samaan aikaan etsivä Miller yrittää löytää rikkaan perheen kadonnutta tytärtä ja hänen työnsä saattaa hänet ja Holdenin yhteen. Miesten on toimittava yhdessä, jotta heille selviäisi mistä on kyse ja samalla pidettävä itsensä ja Holdenin miehistö elossa. 

Kerronta on melkoista tykitystä, mutta annan kiitosta myös toimintakohtien välille kirjoitettuihin mietiskelyihin ja hauskoihin hetkiin. Seikkailu etenee lujaa, henkilöhahmot ovat ihastuttavia ja juoni vie heitä mukanaan enemmän kuin tarpeeksi. Lukija pysyy kärryillä tapahtumista, koska Leviathan Wakes ei makeile virtuaalitodellisuuksilla tai kvanttifysiikalla vaan tapahtuu tässä ja nyt ja jokainen henkilöhahmo on ihan oikeasti tarinassa mukana, tai melkein. Sen lisäksi kirjasta puuttuvat onneksi ne sata megaa painavat selostukset alusten moottoreista, avaruusasemien ilmastoinnin mekaanisista nippeleistä ja muut tietieskirjallisuudelle tyypilliset infodumpit.

"Holden leaned back in his chair and listened to the creaks of the Canterbury's final maneuvers, the steel and ceramics as loud and ominous as the wood planks of a sailing ship. Or an Earther's joints after high g. For a moment, Holden felt sympathy for the ship. They weren't really stopping, of course. Nothing in space ever actually stopped; it only came into a matching orbit with some other object. They were now following CA-2216862 on its merry millennium-long trip around the sun." s. 29

Kahden kirjailijan yhteistyö on tuottanut miellyttävää jälkeä. Kieli on selkeää, nokkelaa ja juoni kulkee ilman Whiskey Tango Foxtrott -kohtia. Ainoa pään raavintaa aiheuttava asia kirjassa on sen omaperäisyys. Jouduin miettimään asiaa kelaamalla muutamat avaruusoopperat ja tieteiskirjat läpi mielessäni ja myös filmit ja tulin siihen johtopäätökseen, että perusidea on ihan omanlaisensa, mutta jos sitä hieman vääntää ja kääntää saattaa se jostain vinkkelistä katsottuna muistuttaa yllättävän paljon eräässä viime vuosina ilmestyneessä tieteiselokuvassa käytettyä ideaa. Tosin tämä on ihan oma aivoitukseni ja näin ollen vain sen painoinen, mutta ei seikka kirjan lukemiselta vienyt mitään pois. Kunhan niuhotan. Ja jotkuthan kutsuvat tätä vaikutteiden saamiseksi. Herrat Abraham ja Frank ovat tietenkin lukeneet tieteis-esi-isiensä ja -äitiensä teokset ja imeneet niistä vaikutteita, kuten kuka tahansa fiktiota kirjoittava. Ilman perustuksia on vaikeaa rakentaa uutta ja jonkinlaista monumenttia he ovatkin tässä leiponeet.

Syfy-televisiokanava on tilannut huhtikuussa 2014 kirjasarjasta 10 jakson "direct-to-TV" -sarjan. Saapa nähdä tuleeko tästä scifittäjien uusi hitti. Suosittelen tietenkin lukemaan ensin kirjat. Sen jälkeen on kivempaa todeta tv-tuotos joko huonoksi tai ei.

"Sometimes people fell of airlocks."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti