maanantai 9. maaliskuuta 2015

Tieteis-, fantasia-, kauhu-lukumeemiAurinkoisen terassin lakaisukauden alkajaisten kunniaksi lanseeraan lukumeemin, joka keskittyy tieteis-, fantasia- ja kauhukirjallisuuteen, mutta tätä voi kyllä soveltaa miten haluaa ja kopioikoon sen ken haluaa.

1. Minkä sf/f/h -kirjan luit viimeksi?

James S.A Corey'n The Caliban's War (The Expanse-sarja). Pidin enemmän sarjan avanneesta Leviathan Wakes'ista, mutta ihan perusavaruusoopperaa tämä toinenkin osa on. En vielä tiedä jatkanko sarjan lukemista, ehkä, luultavammin.

2. Mikä oli viimeinen sf/f/h -kirja, jota et saanut luettua loppuun asti ja miksi?

Täytyy myöntää, että genre-kirja jää minulta harvoin kesken, mutta Samuli Antilan Kirveenkantajat jäi ekaan lukuun. En vain päässyt tarinaan sisään, koska se ei puhutellut minua juuri silloin. Ehkä joku toinen kerta.

3. Mikä oli viimeisin sf/f/h -kirja, josta pidit, mutta josta muut eivät pitäneet (esim. suuri yleisö ei siitä pahemmin välittänyt tai sai huonon vastaanoton kirjabloggaajilta tai kriitikoilta).

En tiedä, koska en muista lukeneeni kirjaa, joka olisi saanut yleisesti ottaen huonon vastaanoton. Tai, no, jos mukaan ei lasketa joitakin Tähtiensota romaaneja, joita fanat ovat kritisoineet, mutta jotka minä olen kuitenkin rohmunnut ilman vatsanpuruja.

4. Mikä oli viimeisin sf/f/h -kirja, josta et pitänyt, mutta josta muut pitivät.

Tekisi mieli sanoa, että jokaisessa kirjassa on jotain hyvää ja loppujen lopuksi tämä on makukysymys, eikä siis tarkoita että kirja mielestäni on huono, vaikka en siitä pitänyt. Emmi Itärannan Teemestarin kirja sai paremman kuin hyvän vastaanoton. Siitä siis pidettiin yleisesti ottaen ja minäkin pidin kirjan kauniista kielestä, sen omaperäisestä tarinasta jne, mutta loppu jäi mielestäni liian avoimeksi.

5. Kuinka pitkään yleensä luet yhdeltä istumalta?

Valitettavasti en ehdi lukea niin paljon kuin haluaisin ja lukemista odottavat kirjat tursuilevat vaatekaapistanikin makuuhuoneen lattialle (!). Yritän lukea noin tunnin ennen nukahtamista, mutta yleensä silmät lupsuvat kiinni jo puolen tunnin päästä. Lomilla ja viikonloppuisin saatan lukea tunteja putkeen, jos tarina vetää.

6. Mitä luet juuri nyt?

Yritän lukea vähintään sen puoli tuntia kerrallaan Hannu Rajaniemen Jean Le Flambeur-trilogian päätösosaa The Causal Angel (Kausaalienkeli). 

7. Oletko pitänyt siitä tähän mennessä?

Kirjoittanen Kausaalienkelin herättämistä ajatuksista pian, mutta ensivaikutelma on hieman sekava. Olen joutunut palaamaan sarjan aikaisempiin osiin ymmärtääkseni tätä kolmatta, mutta eiköhän palikat loksahda paikoilleen kunhan seikkailu pääsee kunnolla käyntiin.

8. Kuinka kauan siitä on, kun ostit nyt lukemasi kirjan?

Tasan kuukausi sitten (pfffffh) jo. 

9. Mikä oli viimeisin paperinen sf/f/h -kirja, jonka ostit?

Jonka ostin, oikealla rahalla. Se oli, annas kun mietin....siitä lähtien kun minulla on ollut lukulaite en ole paljoa paperikirjoja ostellut (saanut kyllä!). Viimeisin taisi olla Neil Gaimanin Ocean at the end of the lane, ja onneksi, koska se on on niin Aaaaaw  ja esineenä kaunis ja niin hypisteltävä, melkein halattava. Halaa kirja päivässä!

10. Mikä sf/f/h -alalaji miellyttää sinua eniten ja miksi?

Avaruusooppera, jos luettujen kirjojen painossa mitataan (yläkerran kirjahylly varmaan tippuisi lattian läpi maanjäristyksessä...), ja jos pitäisi valita vain yksi ja ainoa, jonka kanssa ruskettua autiolla saarella. Avaruusoopperaa on niin monenlaista, niin monen eri kirjailijan tekemää ja todella laidasta laitaan. Sen parissa harvoin tylsistyy, sen parissa aina rentoutuu, sen parissa pääsee valovuosien päähän planeetta Maan ongelmista.

11. Mikä sf/f/h -alalaji miellyttää sinua vähiten ja miksi?

En ole pahemmin lukenut Steam Punkia, mutta en voi sanoa, etten pidä siitä vain koska en ole koskaan maistanut. Olen kyllä aika kaikkiruokainen ja varsinkin mitä tulee genre-kirjallisuuteen, mutta synkät dystopiat eivät juuri nyt ainakaan jaksa innostaa.

12. Mikä on lempi-lukulaitteesi?

Ainokaiseni, rakkaimpani, Kindle Paperwhite. Näppärä vehje lukemista ajatellen, mutta ei kirjojen ostamista. Kirjamaailmassa on ongelma. Verotuksessa on ongelma. Apua, auttakaa ulkosuomalaista lukijaa, prkl! 

13. Mikä on viimeinen ostamasi e-kirja?

Ursula K. Le Guinin A wizard of Earthsea. Silloin tällöin klassikko, koska kun tiedämme mistä tulemme, tiedämme minne menemme.


14. Luetko vain saman formaatin kirjoja (joko vain e-kirjoja tai vain paperikirjoja?

En millään voisi, koska hankin suomenkieliset kirjat Suomessa käydessäni paperisina, koska en osaa niitä tunkea Kindleen. Muuten varmaan lukisinkin vain e-kirjanlukijalla, koska kämpässäni ei ole enää tilaa.


15. Luetko e-kirjat aina samalla laitteella (esim. lukulaite, kännykkä, tabletti)?

Ehdottomasti aina lukulaitteella, jos vain mahdollista. Joitain lähdeaineistoja olen lukenut kännykällä, mutta vältän koska silmät ja niska eivät tykkää.


Siinä se, eli tarttukoon keh tahtoo meemiin ja hauskaa uutta lukuviikkoa!

1 kommentti: