tiistai 24. heinäkuuta 2012

Les ordures ja muita tarkennuksia roskasta

Ehei, en aio nyt puhua kirjallisuudesta.

Päivän aihe on ihan puhtaasti roskat ja se mitä niille täällä Normandian vehmaalla maaseudulla tehdään.

Ensin tietenkin kulutetaan, ostetaan tavaraa, josta syntyy jätettä. Pakkausmateriaalia, vihanneksen kuoria, kissan papanoita ja purkei ja purnukoi. Kuntayhtymän lehden jäteartikkelin mukaan heitän liikaa roinaa roskiin. Meiltä kärrätään kerran viikossa yksi musta jätesäkillinen kaatopaikalle. Tavoitteena olisi pienentää tuota määrää entisestään. Sen tähden kuntayhtymä tarjoaa asukkailleen jätteiden käsittelylaitoksen palvelut (2 km ajomatkan päässä kotoani). Sinne voi kärrätä kaiken ison roskan, joka ei roskikseen mahdu (pimahtanut tietokone, pahvilaatikot (koska Madame tilaa kaiken netistä), pensasaidan oksat, rellun akku, kirpputorille kelpaamattomat roinat, vanhat vaatteet ja kengät). Palvelu on todella hyödyllinen ja on mieltä huojentavaa päästä eroon vaikeista roskista tietäen, että ne eivät päädy pohjavesiä saastuttamaan jollekin kaukaiselle aidatulle pellolle. Laitos kierrättää kaiken siihen soveltuvan.

Pienet jätteet lajitellaan. Minulla on roskaroskiksen vieressä toinen mokoma, mutta ei punainen vaan baaleanbeige pönttö, johon laitan kierrätysroskat eli kaiken lasisen, muovisen, pahvisen ja peltisen. Ne raijaan kerran viikossa kylämme keskustaan. Kylämme keskustassa on kaupungintalo, kirkko, koulu, juhlasali ja kierrätyskeräyspiste. Kierrätyspömpelit tyhjennetään kerran kuussa ja olen huomannut, että kuun lopulla ne ovat pullollaan. Se on hyvä asia, koska se todistaa, että naapuritkin kierrättävät.

Jätteiden järkevän käsittelyn ja kierrätyksen lisäksi kuntayhtymämme lahjoittaa minulle ja naapureilleni, kaikille kuntalaisille, kompostin ja kompostijätteen keräyssaavin. Tai lahjoittaa, puisen kompostin voi hakea, jos haluaa, isosta kylästä parin kilsan päästä 20 euron summaa vastaan. Minusta se ei ole summa eikä mikään, jos sen ansiosta voin heitellä munankuoret, silput ja kahvinpurut omalle pihalleni maatumaan. Jos vielä elintarvikkeet pakattaisiin niin, ettei niiden kuluttamisesta synny joka ilta valtavaa vuorta muovia ja pahvia...

Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen paikalliseen jätekulttuuriin. Siis silloin kuin niistä huolehditaan ja ainakin kunnassani asia on näin. Ranskassa on paljon niitä, jotka heittävät roskat jos ei ikkunasta pihalle, niin vähintään autoikkunasta tienvarteen. Roskaaminen on rike, mutta en ole vielä nähnyt ketään sakotettavan tyhjän tupakka-askin heittämisestä maahan (vaikka polliiisisetä seisoisi vieressä).

Ja kyllä Suomessakin törmää roskaajiin. Itsekkäitä ja itsepäisiä ihmisiä on kaikkialla.

Mutta minun kunnassani kierrätetään ja kompostoidaan, entä sinun?

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä teikäläisten kierrättelyt! Meilläkin Münchenissä kierrätetään mahdollisimman paljon. Tunnen pientä pistoa omassa tunnossa, kun en muovin, lasin, peltipurkkien sekä paperin lisäksi tällä hetkellä kierrätä biojätettä. Pitäisi, sillä sitä on muovin jälkeen eniten ja taloyhtiöstä löytyy biojäteastiakin...meille sitä ei vain vielä ole mahtunut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, etten ole kompostoria vielä hakenut. Eli sen käytöstä en osaa sanoa vielä mitään. Aikeena kyllä olisi, jossain vaiheessa. Meilläkin on aika pieni keittiö ja roskis ja kierrätysroskis vievät jo aika paljon tilaa, mutta kaipa siihen johonkin yksi pönttö vielä mahtuu.

      Poista