maanantai 13. elokuuta 2012

Joki virtaa sen läpi

Yksi Veulesin vesimyllyistä
Sarjassamme Normandiaa ristiin rastiin esittelen teille pittoreskin pienen rantakylän. Veules-les-Roses sijaitsee Dieppen ja Saint-Valéry-en-Caux'n välimaastossa. Siellä on rantajyrkänteet, pyöreät rantakivet (galets), jäätelökoju rannalla, lokkeja, vaikea pysäköidä ja paljon populaa aurinkoisena sunnuntainta. Kuulostaa Etretat'alta. Mutta Veules-les-Roses on vielä paljon enemmän. Sinne pääsee merenrantaa mukailevaa kiemuraista reittiä Dieppestä ja matkalla saa ihailla menneinä aikoina rakennettujen kylien söpöjä keskusaukioita, huviloita, pieniä linnoja, puistoja ja sieltä täältä pilkistävää turkoosia merta.

Kivirantaa
Veules-les-Roses on yksi niistä herttaisista rannikkokylistä, joihin kirjailijat ja muut taiteilijat pakenivat Pariisin kuumuutta kesäisin. Victor Hugolle on pyhitetty vaikuttavan näköinen ja kokoinen muistomerkki Veulesin rantakadun vieressä ihan kirjailijan nimeä kantavan ravintolan lähellä.


Victor Hugon kunniaksi taiteiltu monumentti.


Kun satunnainen turisti on syönyt piknikin biitsillä ja vetänyt siestat lokin laulun tuudittamana, on aika tutustua itse kaupunkiin. Jos pitää pienistä kujista, vanhoista kivistä, kukista, vedestä, herttaisista arkkitehtuurisista ratkaisuista, taidenäyttelyistä, myllyistä, vehreydestä, valkoiseksi maalatuista pienistä silloista..., on varma että rakastuu Veulesiin. Antaa kuvien puhua:

Joen (puron?) vartta
Jonkin sortin mylly
Paratiisin portti
Ranskan pienin joki.
Hobbitien koti.

Salainen

Fifille


Teetäkin sympatian lisukkeeksi tarjolla


Tuijottelijoita


Cresson-salaattia kasvava vesipelto
(vähän kirpeä rehu, joka on parhaimmillaan talvisin)Veules-les-Roses on ihanan unelias, piristävän satumainen ja näppärän taskukokoinen vierailukohde. Satunnainen turisti löytää kesäaikaan kylästä useamman ravintolan tai muutaman euron sämpylän ranskalaisilla potuilla. Edustusdinnerin voi järjestää rannan Victor Hugo -ravintolassa, jonka ulkoiset puitteet kyllä jättivät meitin kylmäksi, mutta ehkä arkkitehti on panostanut harmoniaan rakennuksen sisätiloja piirtäessään.

Ruma ravintola kauniilla paikalla

Majoitusta en osaa suositella, koska en sellaista tarvinnut, mutta uskon ja luulen, että tienoolta löytyy yksi jos ei useampikin aivan liian ihana chambre d'hôtes. Palaan tähän paikkaan pian, se on varma.

4 kommenttia:

 1. Ai kun symppistä! Kyllä pitää tulla joskus Norsmandiassa käymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö sieltä teiltä tule melkein suora junarata tänne?

   Poista
 2. Ooh. Pikkuriikkisen ihanaa! Tai siis pittoreskiä. Tahdon kiertelemään Ranskaan. Viime kerrasta on jo kymmenen vuotta!

  VastaaPoista
 3. Heippa, blogissani on sinulle haastetta kerrakseen! :)

  VastaaPoista