torstai 9. elokuuta 2012

Oma maa mansikka, muu maa omena

Koska minulla ei ollut kuvia oman maan omenoista...


Normandiassa kukkii laventeli, ainakin pihallani. Sen sijaan omenapuiden kukinnot menivät ihan plörinäksi kylmän ja sateisen kevään takia. Ja c'est le cata! Ei omenia. Ei Normandiassa ompun omppua. Punakeltaviher-poskisia on n. 70 % vähemmän kuin normaali vuosina*. Laskin pihan kahdesta puusta toisesta kolme ja toisesta seitsemän omenaa. Ei kovin paljon. Yleensä niitä tulee niin paljon, ettei kaikkia saa kerättyä talteen ennen kuin kottaraiset pistävät ne parempiin poskiin. Noh minkä luonnolle mahtaa. Minulle tuo nyt ei ole kovin paha juttu, koska joka tapauksessa en tee enkä syö piirakkaa enkä hilloista mitään tiedä. Hevosille omput on kelvanneet joka syksy.

Sen sijaan seudun jyväjemmareille, jotka myös tekevät lisätienestiä siiderin ja muiden omppumehujen tislaamisella, asia on vakavampi. Heistä suuri osa on vaivalla hankkinut tilalleen jonkin sortin Bio-laatumerkin, eivätkä he näin ollen voi ostaa omenoita  muualta (tosin tyhmän kallista se olisi ostaa, kun omassa pihassa niiden pitäisi kasvaa). Onneksi moni saa leipänsä etupäässä lehmästä, mistäs muualta.

Mutta älkäätkö unhoittakoot päärynää!


Päärynäpuut kukkivat ilmeisesti vähän vähemmän kylmällä viikolla ja niiden oksat suorastaan tursuilevat hedelmää. Ja niistäkin saa valmistettua alkoholipitoisia juomia*. Normandiassa päärynäsiideri kulkee nimellä Poiré. Vahvempia litkuja on montaa eri sorttia, yleensä Poire sitä ja tätä. Ja jos ette vielä tienneet, miten päärynä saadaan pullon sisään:

Täältä lisää aiheesta*tämän päivän Paris-Normandie'n mukaan.
*alkoholin väärinkäyttö on vaaraksi terveydelle, minkä takia sitä on parempi käyttää oikein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti