tiistai 16. lokakuuta 2012

Pyörteitä Normandian taivaalla

Uutisissa kerrottiin eilen, että Ranskaan oli iskenyt neljä tornadoa.

Jostain syystä olen aina mieltänyt varsinaiset tornadot Yhdysvaltojen keskilännen ongelmaksi. En ole osannut yhdistää niitä mielessäni Eurooppaan, tai ainakaan Ranskaan, mitenkään.

Eilisten iltauutisten jälkeen olen sen verran fiksumpi, että tiedän nyt asuvani tornado-alttiilla seudulla. Uutistenlukija oikein selosti, miten tornadolta parhaiten suojaudutaan: menemällä maan alle esim. kellariin, eikä missään nimessä yläkertaan! Olikohan uutisoinnissa kyse lööppäyksestä ja hysterianlietsonnasta? Miten lie, jotkuthan ottavat uutiset jumalan sanana.

Viime heinäkuussa olimme lomilla ja siten poissa kotoa, kun Normandiassa riehui useampi "tornado". Ihan kotikulmillakin kävi yksi ravistelemassa kattolaattoja ja mainoskylttejä. En nyt oikein tiedä miten näihin termeihin suhtautua, kun puhutaan trombeista, mini-tornadoista ja syöksyvirtauksista. Kyseessä on ilmamassojen lämpötilaeroihin liittyvä ilman liikkuminen nopeasti suuntaan tai toiseen, yleensä ukkosen yhteydessä. Ilmeisesti sääilmiö nimetäänkin helpoiten sen aiheuttamien tuhojen mukaan. Tornadosta aletaan puhua, kun tuhoa on tarpeeksi. Kuten vuonna 2008 Hautmont'ssa (sivuilla 7 ja 8 hyvin selkeät "ennen" ja "jälkeen" kuvat).

Meteo Normandien mukaan viime heinäkuun tornadot olivat ihan oikeita tornadoja, mutta voimakkuudeltaan heikkoja. Ilmeisesti suurin osa Ranskan tornadoista on juuri tuota 0-1 luokkaa, eli ei kovin kamala juttu. Mutta mikään ei ilmeisesti myöskään estä sitä, että pahempikin pyörre osuisi nurkille.

Ostimme talomme vuonna 2007. Ennen kauppoja kävin kaupungintalolla hakemassa kunnan kartan, josta näkyi maanalaisten onkaloiden (kalkkikiveä koko Normandia) esiintyminen tontilla. Tonttini kulmassa on parin neliömetrin "Risque de marnière".  Sen sijaan tulvariski on olematon (kylän läpi ei virtaa pientä söpöä puroa, joka tulviessaan saattaisi olla kaikkea muuta paitsi söpöä) ja talo ei ole toistaiseksi vajonnut maanalaiseen luolastoon. Pitäisikö tulevaisuudessa myös tutkia tornadojen ja ukkosten tutkimuslaitoksen (Observatoire Français des Tornades et des Orages Violents) sivustoja. Niiden mukaan Normandia kuuluu Ranskan tornado-kolkkiin. Pidin seutuamme luonnonolosuhteiltaan rauhallisena, joskin märkänä ja kosteana (ei metsäpalon vaaraa).

Ilmastonlämpeäminen, tuo päättäjille päänvaivaa aiheuttava rumasana (tosin nyt rahattomuus-kriisin vallitessa vähemmän), välkkyy siellä täällä viime vuosien sääolosuhteista kertovissa artikkeleissa. Johtuuko tornadojen yleistyminen ja voimistuminen siitä vai onko kyseessä vain tilastojen tulkintavirhe. Jätin pois kysymysmerkin, koska se ei ole mielestäni kysymys.2 kommenttia:

  1. Heh, tuosta videosta: Katsoin että auto lähtee kohta ilmaan, kun selvästi se alkoi tehdä jotain outoa aaltoliikettä. Ja heti joku videolla toteaa: "Par contre, la voiture ne bouge pas". :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ihmettelin, että miten ne uskalsi jäädä noin lähelle tota myräkkää, kun ne oli kaiken lisäksi ihan Seinen vieressä. Auto on varmaan kaikista tyhmin paikka olla ja istua ja katella tornadoa.

      Poista