keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Luettua: "Le confident / Uskottuni", Hélène Grémillon 2010

Le Confident, Paris, Éditions Plon, 301 s.
Juna-aseman kioskista tarttui mukaan pokkari, jonka valitsin mielivaltaisesti takakansitekstejä vilkuillen.

"Camille on juuri menettänyt äitinsä. Surunvalitteluiden seasta hän löytää oudon kirjeen, josta ei käy ilmi lähettäjän nimeä. Hän luulee ensin jonkun erehtyneen osoitteesta, mutta outoja kirjeitä saapuu useampi. Ne kertovat tarinaa kahdesta mahdottomasta rakkaudesta ja neljästä särkyneestä kohtalosta. Vähitellen Camille ymmärtää hänen oman tarinansa liittyvän kirjeiden kertomaan kamalaan salaisuuteen. Toinen Maailmansota taustallaan Hélène Grémillon'in ensimmäinen romaani sekoittaa mestarillisesti historialliset seikat ja psykologisen jännitteen. Le confident on saanut viisi kirjallisuuspalkintoa ja se on käännetty 27:lle eri kielelle."*

Takakansiteksti lunastaa lupauksensa. Kirjassa on kyse salaisuuksista, valheista, manipuloinnista ja rakkaudesta ja lopulta totuudesta. Le condident on naisten kirja, raakojen inhimillisten ja elämän juoksuhautoihin eksyneiden naisten, äitien, tyttärien, kirja. Se kertoo viiltävän kauniisti siitä mitä on olla se, jonka odotetaan täyttävän yhteiskunnan naiselle asettamat vaateet. Romaani kertoo myös kuinka odotuksiin voi vastata niitä täyttämättä, miten raa'asti keplotellaan, kuitenkaan muuttumatta hirviöksi. Hélène Grémillonin sankarittaret eivät ole puhtaita pulmusia, mutta eivät liioin pahuudellakaan pilattuja. He ovat juuri sellaisia kuin naiset ovat, ihmisiä.

Pidin teoksessa sen totuudenmukaisuudesta, siitä miten yksi pieni valhe voi muuttaa montaa ihmiskohtaloa, siitä miten ihmiset reagoivat itseään tai läheisiään koskettaviin uhkiin. Hélènen kieli on soljuvaa, pohdiskelevaa, muttei tylsää. Se on täynnä oivalluksia ja arkipäivän pieniä totuuksia meistä kaikista. Kirjan lopussa on pitkä lähdeluettelo, josta selviää kirjailijan tekemän taustatutkimuksen määrä. En käytä tässä sanaa vaikuttava, mutta historialliseksi romaaniksi Le Confident pysyy jaloillaan kuin Eiffel-torni.

Le Confident löytyy suomeksi nimellä Uskottuni ja sen on lukenut mm. Lukuisa, Erjan lukupäiväkirja ja Kirjakirppu.


* Maryn vapaasti suomentamana

1 kommentti: