perjantai 13. joulukuuta 2013

Luettua: Kenobi (Star Wars), 2013, J.J.Miller


Maa-planeettamme on pullollaan Jedi-uskovaisia, joille laajennettu universumi tarkoittaa Tähtien sota -elokuvien ympärille rakennettua valtavaa kirjojen, sarjakuvien, piirrettyjen ja pelien kaanonia, josta tavalliset pakanat ovat huolimattoman tietämättömiä. Siitä huolimatta Star Wars -fanin ei tarvitse välttämättä pukeutua Chewbaccaksi, voidakseen nauttia George Lucasin luomasta äärettömästä tarina-avaruudesta.

Laajennettu Star Wars universumi tarjoaa lukijoille tällä hetkellä yli 160 romaania, joista olen toistaiseksi lukenut 47, hyvä luoja.

Tähtien sota -kirjat ovat tietenkin mannaa enimmäkseen faneille, mutta joskus joku elokuvista tykännyt saattaa hairahtaa hyperavaruuden valtavirrasta laajennetun universumin tähtisumuihin ja löytää itsensä keskeltä hyvin monipuolista tarjontaa. Mistä siis aloittaa?

Kaiken alusta? Öhöm, sellaista alkujen alkua ei oikein ole, tai se on niin monimutkainen kaikkien eri aikakausiin sijoittuvine elokuvineen, elokuvista täysin riippumattomine tarinoineen ja muine oheistuotteineen.

Ei, parempi aloittaa sieltä mikä eniten kiinnostaa, eli ehkä jostain elokuvien seuraaman aikajanan lähettyviltä. Miksipä ei vanhan ja uuden trilogian välistä. Eli Kenobista, joka kertoo Obi Wanin seikkailuista Tatooine-planeetalla, jonne hän on paennut Luke-vauvan kanssa. Hän sai tehtäväkseen suojella lasta parempia aikoja odotellessa. Tehtävänsä luonteen takia Obi Wan on tuonut lapsen turvaan Tatooinelle, missä hän luovuttaa vauvan Owen ja Beru Larsin kasvatettavaksi. Itse Obi Wan jää farmin lähettyville autiomaahan elelemään ja meditoimaan.

The Republic has fallen.
Sith Lords rule the galaxy.
Jedi Master Obi-Wan Kenobi has lost everything . . .
Everything but hope.

Tehtävän yksinkertaisuudesta huolimatta kaikki ei mene niin kuin piilotteleva jedi toivoisi. Vaikka hän elää keskellä ei mitään, asuu hiekka-aavikolla monenlaista menijää. Hän tutustuu baaria ja kauppaa pitävään Annie Caldwelliin lapsineen ja ystävystyy heidän kanssaan, vaikka yrittääkin pitää etäisyyttä autiomaan uudisasukkaisiin ja heidän ongelmiinsa. Se ei tietenkään ole apuun ryntäävälle jedille mahdollista ja hän löytääkin itsensä pian keskeltä melkoista soppaa.

Tästä eteenpäin pientä spoilausta:

John Jackson Miller on kirjoittanut Kenobin länkkäriksi, jonka byronilainen sankarihahmo taistelee pahiksia vastaan ja pelastaa neidon hädästä. Tosin, tämän tarinan neito pärjää omine kovine päineen melkoisen hyvin itsekin. Vahvan naisen, äidin, ja Obi Waniin ihastuvan Annien hahmo on kirjan parhaimpia ja myös tarinan keskiössä, hetkittäin jopa enemmän kuin itse Obi Wan.

Lisää Sarlacc-kuoppia Obi Wanin polulle tuovat Tusken Raiders -heimo ja heidän karismaattinen johtajansa A'Yark, joka yllättää lukijan ovelasti (bravo Miller). He tietenkin esittävät länkkärin intiaani-roolia niin hyvässä kuin pahassakin, mutta Miller on todella onnistunut valottamaan Tuskenien elämäntapaa, uskomuksia ja roolia mittakaavassa mihin aikaisemmat teokset/elokuvat eivät kyenneet.

Palataan itse Obi Waniin, jonka elämä on heittänyt melkoista häränpyllyä siitä lähtien, kun hän luuli tappaneensa Anakinin Mustafarilla käydyn eeppisen kaksintaistelun tuloksena. Hän on yksin, viimeisiä jedejä, galaksin takahikiällä ja kärsii melkoisista omantunnon vaivoista. Hän pitää itseään vähintäänkin osasyyllisenä Anakinin heittäytymiseen voiman huonolle puolelle ja Obi Wan höpisee usein yksin mökissään yrittäen saada yhteyden edesmenneeseen mestariinsa.

Yes, I expect things will be slower. I'll be far from anywhere, and alone, with nothing but my regrets to keep me company. If only there were a place to hide from those.

Näistä elementeistä Miller on punonut yhteen loistavan tarinan, ehkä yhden niistä muutamasta parhaasta Tähtien sota -kirjasta, jotka tosifanit ripustavat kehystettynä takan ylle. Uskallan suositella sitä muillekin spefin ystäville. Ehkä Kenobi onkin joillekin ensimmäinen kosketus laajennettuun universumiin ja sen lompakon tuhoavaan voimaan. Kirjaa lukee ahmien, mutta samalla pieni pala kerrallaan nautiskellen. Sen luoma tunnelma on aitoa SW-kamaa, viihdettä parhaimmillaan ja vie lukijansa seikkailuun Tatooinen salaperäisille dyyneille. Haluaisin tietää onko Kenobille tulossa jatkoa, ja mahtaako tämän kirjan julkaisulla olla jonkinlaista merkitystä tuleville SW-elokuville?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti