Kanootin vuokrausta on Ranskassa tarjolla monen joen varrella, mutta kaikki joet eivät ole matkailijan näkökulmasta yhtä mielenkiintoisia. Esittelen tässä kaksi melontaretkikohdetta, joita uskallan suositella muillekin.
Joki numero yksi: l'Ardèche (Rhône-joen sivuhaara matkalla Vallon-Pont-d'Arc - Saint-Martin, 32 km (1 päivä)
Repos-hetki kivikaaren juurella (Ardèche-joki) |
Ardèche-joen uomaa |
Meidän perhe onnistui kiepsauttamaan kanootin ympäri kolme kertaa, mutta me olemmekin melkoisia artisteja kanootin käsittelyssä (yksi meloo yhteen ja toinen toiseen suuntaan, kaikki kolme huutavat kukin milläkin kielellä). Vesi on kirkasta ja se on juuri mukavan virkistävän lämpöistä, ettei pieni pulahdus sen huomaan haittaa kuumana päivänä. Saapahan hiet pestyä samalla. Matkan varrella on mahdollista pysähtyä moneen otteeseen lepuuttamaan käsivarsia, syömään piknikkiä ja ihailemaan maisemia. Vedenvaraan joutuminen ei ole juttu eikä mikään, koska kanootin mukana tulee vedenpitävä tynnyri, johon mahtuu eväät, kamerat, aurinkorasvat, vesipullot, vaihtovaatteet, pyyhkeet jne. mitä itse kukin haluaa mukaan ottaa. Koko päivän melonnasta tulee jano ja nälkä, joten eväisiin kannattaa satsata. Isompaan tynnyriin mahtuu kankainen jääboksi, jossa eväät ja juomat pysyvät kylminä. Vettä kannattaa ottaa vähintään litra per henki koko päivän reissulle.
Uimatauko ja piknik biitsillä Ardèche-joen varrella |
Melojan ehdottomiin suojavarusteisiin kuuluvat tietenkin liivit, jotka saa kanootin, melojen ja tynnyrin mukana. Sen lisäksi on pukeuduttava auringolta suojaavasti. Päähineen on hyvä olla sellainen, ettei se lennä tuulessa tai lähde laineiden mukana, jos kanootti kiepsahtaa (jokin nyörillä varustettu malli on paras, lippalakitkin ovat pojilla pysyneet päissä). Hihallinen t-paita on myös suositeltava, koska mitkään aurinkorasvat eivät suojaa olkapäille porottavalta keskipäivän auringolta. Aurinkolasit ovat myös ehdottomuus, koska vesi heijastaa ja jos ei halua siristellä koko päivää. Paidan ja sortsien alle on hyvä laittaa heti aamusta uimapuku, joka on näin ollen valmiiksi päällä, kun uimareissun hetki koittaa. Sitten tärkeä juttu: kengät. Melomaan ei lähdetä ilman kenkiä, eikä varvastossuissa tai sellaisissa jalkineissa, jotka helposti putoavat jalasta. Joki on suurimmaksi osaksi matala ja varsinkin koskien kohdalla vesi ylettyy vain polviin tai vyötäröön, mutta joen pohjalla on kiviä (huom!) ja niiden päällä käveleminen on melkein mahdotonta paljain jaloin. Jalkaan siis vanhat tennarit.
Ardèche-jokea reunustavaa kalkkijyrkännettä. Maailmanperintökohde Chauvet-luola sijaitsee Vallon Pont d'Arcin lähellä. |
Joen kuohuissa liikkuminen (ilman kanoottia, joka oli vedetty rannalle odottamaan ja kuivumaan) ei ole juttu eikä mikään aikuiselle, mutta saimme avustaa muita turisteja koskissa, koska he olivat paljain jaloin eivätkä pystyneet itse kalastelemaan omia tavaroitaan joesta. Yksi vanhempi pariskunta jäi vain istumaan joen pohjalle ja katseli ilmeettömänä, kun minä ja mies juoksimme heidän kanoottinsa ja melojensa perässä. Ohjelmaa siis riitti.
Yksi hieman vaikeaksi havaittu asia koko päivän melontaretkellä on vessassa käyminen. Yleisesti ottaen vessoja ei ole. Ardèche-joen varrella on kaksi leirintäaluetta, joilla on vessat, mutta pitää olla aika hyvä ajoitus (tai pidättelykyky), että hätä sopii juuri sille hetkelle, kun on kyseisellä sektrorilla. Muuten on sitten puskaa tarjolla. Parasta ottaa mukaan kosteuspyyhkeitä ja roskapussi.
Melominen tuntui käsivarsissa hetkittäin, mutta silloin tehtiin stoppi ja vedettiin kanootti rannalle. Koko päiväksi ei lepäilemään voinut jäädä, koska kanootin vuokranneen firman kanssa sovittiin treffit illaksi retken toiseen päähän eli maaliin, missä meidän tuli olla ennen kuutta. Pysähdyimme matkan varrella kolme varsinaista kertaa, plus ne kerrat, jolloin "putosimme" kanootista. Päivän retki on maisemien ja koitoksen puolesta niin antoisa, että suosittelen vetämään koko hoidon kerralla ja varsinkin sen takia, että vain koko päivän retkellä näkee Ardèche-jokilaakson hienoimmat maisemat. Mutta rankkaa se on silti ja viimeiset kaksi kilometriä menevät "kaasuilla". Maalissa rantaan ryömitään ja kanootti loihditaan jollain taikavoimilla vuokrafirman peräkärrylle. Matka takaisin yläjuoksulle ja Vallon Pont d'Arcin kylään mini-bussilla kestää noin tunnin ja useampi matkustajista nukkuu autuaan tietämättömänä siitä, että bussi kiihdyttelee huoletta hurjia mutkia suoraksi rotkon reunalla....alhaalla melovat vielä mattimyöhäiset.
Ardèche-joki ylhäältä. |
Joki numero kaksi: La Vèzere (Dordogne, Perigord: Saint-Christophe - Les Eyzies de Tayac), 13 km, puoli päivää
Hiekkasärkällä La Vèzere-joella |
Tällä kertaa meidät vietiin mini-bussilla Les-Eyziestä yläjuoksuun St-Christophen kylään ja kanootti laskettiin veteen kohdassa, jonka vastarannalla komeili valtaisa kalkkiseinämä luolineen. Paikka olisi ilmeisesti ollut näkemisen arvoinen jalan, koska luolissa on asuttu esihistoriasta lähtien. Me lykimme kanoottimme matkaan ja vauhtiin. Tarkoitus oli kai jättää kaikki muut taakse. Matkan varrella ei ole montakaan kohtaa, joissa voisi nousta maihin jalkoja (tai ketteryydestä riippuen koko tyyppiä) kastelematta. Näin ollen pysähdyimme vain kerran ja sekin oli pieni hiekkasärkkä, jolle kanoottimme mahtui juuri ja juuri. Söimme eväät särkän päällä kanootissa istuen.
Vuokrausfirman kartan mukaan matkan varrelle osuisi useampi linna, luola ja kivimuodostelma. Olihan niitä, mutta meillä pojat suihkivat melomaan niin vauhdilla, että maisemien ihailu jäi vähemmälle. Yrittivät kai jotain ennätystä. En saanut otettua kuviakaan, kun kamera oli tynnyrin pohjalla eikä sitä sieltä viitsinyt koko aikaa olla kaivamassa esiin. La Vèzere joella oli hyvin hiljaista, koska muita melojia ei näkynyt paljoa ja ne vähätkin ohitettiin vauhdilla. Hetkittäin joen yli lensi suuri haukka ja rantapenkan runsas vehreä kasvillisuus sulki joen sisäänsä kuin tunneliin. Kun mutkan takaa ilmestyi luolainen kallio, jota koristi restauroitu linnoitus, hiljensimme vauhtia ja tuijotimme näkymää virran vietävinä.
La Vèzere on mutapohjainen joki ja joenpohjaa ei sen tähden näe, koska vesi on enimmäkseen mustaa. Joella ei ole kauniita hiekkarantoja ja piknik-paikat ovat kortilla. Emme pulahtaneet jokeen tällä kertaa ja olin tyytyväinen, ettei kohdallemme osunut koskia. Meidän tuurilla ja taidoilla... Joen paras anti onkin sen rauhaisuus, niin virtauksen kuin turistimäärien puolesta.
Dordognen melontapaikoista saa tietoa täältä, mutta sivustot ovat vain ranskaksi. Vuokrausfirmojen sivut on käännetty yleensä myös englanniksi. Pulitimme puolen päivän kanootin käytöstä 43 euroa ja siihen kuului kuljetus vuokrafirman jokirantakonttorilta kanootin vesillelaskun paikalle.
Melominen on mukavan leppoisan urheilullista. Sää on hyvä tarkistaa etukäteen, ettei tule soossi niskaan. Jokimelontaan liittyy ehkä joitain vaaroja. Parasta on ennalta arvioida omat kyvyt ja taidot tai kysyä neuvoa (hotellilta, leipurilta, turisti-infosta). Joelta käsin näkee maisemat eri tavalla. Se on omaan tahtiin matkaamista ja luonnosta nauttimista.