Euroopan huipulla |
Ranskassa on pari korkeampaa vuoristoa ja pari matalampaa: Alpit, Pyrenneiden vuoristo, Jura, Vosges ja Cévennes. Seinämää riittää.
Suosittelen vuoriaktiviteeteista turvallisena ja melko pommivarmana lajina Via Ferrataa. Se on lainasana italiasta ja tarkoittaa suoraan käännettynä rautatietä. Junilla siellä ei kuljeta vaan lajissa yhdistyy vuorikiipeily ja parcour, vai miksi sitä suomessa kutsutaankaan. Kiipeilijä seuraa reittiä seinämällä, johon on rakennettu jalan- ja kädensijat ja kiipeilijä on koko ajan kiinni turvavaijerissa. Via Ferrata ei tietenkää sovi huonokuntoisille, ihan pienille lapsille ja korkeanpaikankammoisille (!). Voimia pitää olla sen verran, että pystyy roikkumaan raajojensa varassa kohdissa, joista on mentävä kuin vuorikiipeilijä. Via Ferratoja on eri pituisia ja yleensä reitinkin voi valita sen vaikeusasteen mukaan, vähän kuin laskettelurinteissä.
Olen käynyt Ranskassa toistaiseksi kahdella Via Ferratalla. Niitä on maassa kymmeniä ja innostuin touhusta niin viime kesänä, että nyt kun lähdemme lomille, yritän katsoa löytyisikö lomapaikan lähettyviltä kiipeilypaikkaa.
Via Ferrata du Lac du Villefort (Cévènnesin vuoristo, Lozère'n departementti, Languedoc-Roussillon)
Via Ferrata du lac du Villefort järveltä päin (kuvassa näkyy vain yksi nepalilainen silta (jos näkyy), joka ylitetään radan alkuvaiheessa, muuten rata menee siksakkiin jyrkännettä pitkin ylös. |
- Villefort'ista D 901 tietä kohti Mende'a, josta suunta Castanet'in kylään ja heti kylän jälkeen vasemmalle kääntyvä tie. Pikkutie seuraa järven rantaa ja 10 minuutin ajomatkan jälkeen löytyy parkkipaikka, josta on vartin kävelymatka polkua pitkin itse Via Ferratalle.
tai (meidän poppoon vaihtoehto)
- opas, joka haki meidät leirintäalueelta tunnin ajomatkan päästä aamutuimaan, ja joka tunsi vuoristossa kulkevat kippuratiet varmasti paremmin kuin me. Minibussin perässä keikkui kanooteilla lastattu peräkärry ja yhtäkään ei menetetty serpentiineissä, mikä oli melko saavutus. Tiesimme etukäteen, että menisimme Via Ferratan aloituskohtaan järven selkää pitkin melomalla ja se oli ideoista hauskin.
Sormet nenässä...tai melkein. |
Opas, apina ja "tuutsäjo". |
Elämämme ensimmäinen Via Ferrata sujui upean hyvin. Kymmenen vuotias poikani jaksoi ja uskalsi paremmin kuin me aikuiset, mutta hänellä onkin simpanssien kanssa normaalia enemmän samoja geenejä. Alkuun jännitin, mutta yritin peittää sen aurinkolasien ja leveän hymyn taakse. Reitin alussa noustaan melkein pystysuoraa seinämää ja siinä jo testataan riittävätkö rahkeet jatkoa varten. Jos ei, niin alas pääsee vielä helposti. En viitsinyt jäädä vahtimaan kanootteja ja suuntasin oppaan perässä nepalilaiselle sillalle, joka roikkui kymmeniä metrejä järven yllä. Sillan puolivälissä tuli sellainen olo, että hui. Pysähdyin, katselin alas, jalkojani, täriseviä käsiäni ja opasta, joka odotti toisella puolen. Mies ei hymyillyt, katsoi vain sillä lailla rohkaisevasti, että ollaankos tässä koko päivä. Hengitin syvään ja laitoin jalan toisen eteen ja matka eteni ja hups olin päässyt yli. Yhden kerran se riipaisi, sitten olin kammoltani rauhassa koko loppu radan. Ja opas mainitsi lopuksi, että Madame näytti yhdessä kohtaa siltä, että siihen tyssäsi reissu, mutta että onneksi päätin jatkaa matkaa, koska oli se sen arvoinen. Hän ei olisi voinut olla sen oikeammassa.
Vuorijärvimaisemaa. |
Ylhäällä. |
Marqueyssac'in Via Ferrata ja puutarha (Perigord Noir, Dordognen departementti, Aquitaine)
Marqueyssacin puutarha |
Dordognessa ei ole vuoria. Löysimme sieltä kuitenkin Via Ferratan, koska sellaisen perustamiseen riittänee kallioseinämä, joita Dordognen jokien varsilta taasen löytyy monta. Dordognessa kallio on kalkkikiveä ja näin ollen haperoista. Minua vähän mietitytti, että kuinkahan pultit pysyvät ajan myötä paikoillaan, mutta toiveikkaana myös oletan, että Via Ferratasta vastaava huoltomies käy ne kiristämässä tasaisin väliajoin.
Marqueyssac ei ole vain temppurata vaan ennen muuta suuri kaunis puutarha kukkulan päällä. Ja siellä on myös pieni linna. Paikka on fantastinen ja tunnelma sen mukainen. Paikalle pääsee vain autolla. Sarlat'ista otetaan suunta Beynac Vésac'iin, jota ennen tulee vastaan puutarhan viitta. Vinkkinä Dordognen automatkalle: hankkikaa tarkka ja uusi tiekartta ja jättäkää GPS kotiin, jos haluatte löytää perille. Paikan päällä on suuri parkkipaikka, kahvila, jäätelökiska puutarhan toisessa päädyssä, vessoja, muistomyymälä, piknikpöytiä, lasten leikkipaikka, luontopolku, hauskoihin muotoihin leikattu ranskalainen puutarha ja myös se Via Ferrata.
Beynac |
Marqueyssac'in Via Ferrata on auki huhtikuusta lokakuuhun ja avoin kaikille kynnelle kykeneville yli 8-vuotiaille ja vähintään 130 cm pitkille. Radan tekee noin kolmessa vartissa. Meiltä taisi mennä tunti, kun odottelimme edellämme kulkevan isän ja hänen hieman epäröivän pikkupoikansa etenemistä. Muuten olisimme tietenkin saattaneet vaikka lyödä radan nopeusennätyksen. Tällä kertaa minua hirvitti hetkittäin paljon enemmän ja paljon useammin kuin edellisvuotena. Se johtui siitä, kun joutui odottamaan ja oli aikaa katsella ympärilleen....
Marqueyssac'in Via Ferratalla. |
Mikäs siellä roikkuessa. |
Ja tuli tuollakin hiki. Ja oli kauhua ja oli iloa. Ihan mukava kaiken kaikkiaan. Marqueyssac on siitä hyvä, että ne jotka eivät halua roikkua, voivat jäädä syömään eväitä tai ottamaan valokuvia puutarhaan, mikä on itsessään ihan mukava vierailukohde.
Marqueyssacin puutarhaa. |
Täältä löytyy lista Ranskan Via Ferratoista. Ja Wikipedian artikkeli maailman V.F.:sta (ilmeisesti Ruotsista löytyisi). Majapaikoista ja turisti-infoista saa tietoa seudulla toimivista opasfirmoista. He voivat myös hoitaa varaukset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti