maanantai 27. huhtikuuta 2015

Luettu: The Causal Angel, Hannu Rajaniemi (2014)


Mielestäni ylinnä oleva
suomenkielisen version kansi on hieno.
  • Hardcover: 304 pages
  • Publisher: Tor Books (July 15, 2014)


Trilogian päätösosa on lukijalle aina murheellinen hetki. Taival Hannu Rajaniemen tieteistarinan kanssa on ollut pitkä ja iloinen, suorastaan pähee. Hannu on velho ja todellinen arvonörtti. Hänen tekstinsä on niin metafyysistä, että Mary putosi rattailta useamman kerran, mutta se ei vaikuttanut tarinan kokonaisuuden ymmärtämiseen ja siitä nauttimiseen.

Kausaalienkelissä, tai The Causal Angel'issä, Rajaniemi on tosin mielestäni tykittänyt hieman liikaa ja varsinainen tarina peittyy paikoitellen fysiikka-jargonin ja muiden kummallisuuksien alle. Minun oli hetkittäin vaikea hahmottaa oltiinko tarinassa oikeasti Jupiterissa vai jonkun virtuaalihenkilön virtuaalimaailmassa. Myönnän, että ehkä minun olisi pitänyt lukea tämä suomeksi. Joka tapauksessa luulen, että kyseessä on lukijaa haastava kirja.

Onneksi Kausaalienkeli on paljon muutakin. Hannu vie lukijan kauas tulevaisuuteen, Aurinkokuntaan, jota ei enää samaksi tunnista kuin planeettojen nimistä. Tässä sarjan viimeisessä osassa mestarivaras Jean Le Flambeur tekee kaikkensa pelastaakseen Mielen, oortilaisen soturinaisen, joka on päätynyt Saturnukselle virtuaalipelejä rakentavien zokujen huomaan. Siinä sivussa yritetään myös ratkoa rationaalisen maailmanselityksen ydin, tai yhtä niistä, miten sen nyt kukin ymmärtää. Sivilisaatioiden sodan keskellä pellegrinijumalatar sotkee sormensa peliin ja sekoittaa pakkaa entisestään.

Vauhti on huima ja trilogiaa tähän asti kuljettaneet teemat: identiteetti, vapaa tahto ja pelit, jäävät mielestäni valitettavasti hieman liikaa tieteellisen spekulaation jalkoihin. Siitä huolimatta on selvää, että Hannu Rajaniemi kuuluu niin Suomessa kuin muuallakin universumissa tieteiskirjallisuuden kuumiin nimiin. Ainakin minä odotan, mitä hän seuraavaksi meille keksii.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti