maanantai 30. marraskuuta 2015

Synnintekijä, Milja Kaunisto (2013)Gummerus, 2013
E-kirja
228 sivua

Milja Kaunisto asuu perheineen Villecomtalin pienessä kylässä Etelä-Ranskassa. Hän on julkaissut Synnintekijälle jo kaksi jatko-osaa, jotka toivottavasti pääsen pian lukemaan.

Synnintekijä herätti minussa monenlaista mietettä. Ensinnäkin ihmisenä kasvamisesta: tärkein oppi lienee se, että vain tyhmät eivät vaihda mielipidettä. Päähenkilö muuttaa radikaalisti mieltä ainakin mitä tulee vastakkaisen sukupuolen edustajiin, mutta siihen vaaditaan kohtaaminen juuri sen oikean henkilön kanssa ja paljon myös rakkautta. Siitä tässä teoksessa mielestäni on kyse, eli kasvamisesta ja rakkaudesta.

Synnintekijä on myös mehukas historiallinen romaani. Keskiaikaisen Pariisin kuvaus on ihanan iljettävää. Uskonto on myös läsnä. Syntiä ajatellaan, tehdään ja kadutaan monella tapaa. Mutta kuka se suurin synnintekijä lopulta onkaan? Ja mikä on syntiä? Kenen annetaan siitä päättää? Historiallisen romaanin vahvuus tuntuu myös siinä kuinka hyvin se peilaa nykyaikaa. Kuka saa päättää siitä mikä on moraalisesti hyväksyttävää? Kaikin puolin jännä kirja, vaikka hetkittäin kerronta polki hitaammin ja mieleni teki hyppiä sivuja. Rikas ja värikäs maisemien, vaatteiden ja ruokalajien kuvailu tietenkin kuuluu historialliseen seikkailuromaaniin.

Miljan henkilöhahmot ovat aitoja ja rosoisia kaikkine heikkouksineen. Päähenkilö Olavi Maununpoika herättää kautta kirjan lähinnä sääliä mutta myös turhautunutta voi-ei-taas-se-on-ihan-nössö, mutta lukijan on harjoitettava kärsivällisyyttä Olavin kanssa, niin kuin kaikkien nuorten ja itseään etsivien tomppeleiden, joita me kaikki olemme olleet, toiset enemmän ja jotkut ikuisesti.

Jos pidät historiallisista kirjasarjoista, keskiajasta ja Ranskasta tartu tähän. Koko sarja voisi olla aika hyvä idea joululahjaksi.  

1 kommentti:

  1. Tämä on todella hyvä kirjasarja historiallisten kirjojen ystäville ;) Suosittelen ;)

    VastaaPoista