tiistai 4. joulukuuta 2012

Kide-novellihaastehttp://jsmeresmaa.blogspot.fr/

En muista lukeneeni montaakaan novellia ennen kuin pari vuotta sitten tutustuin suomalaiseen spekulatiiviseen tarinointiin URS:in ja Usvan kautta. Onhan noita muitakin, mutta näistä verkkolehdistä olen enimmäkseen novelleja lukenut. Luen periaatteessa mitä vain, kunhan se minua miellyttää jollain tasolla. Minulle novelli on ennen muuta lyhyt, tiivis, kauniisti kaareutuva tarina. Siinä on juoni ja juonella riipaiseva tai jollain tapaa lukijan laudalta lyövä loppu. Pituudesta en osaa mainita muuta kuin, että novelli on lyhyempi kuin romaani. Omasta mielestäni parhain novellipituus on sellainen, että tarinan lukee kertaistumalta.

Siitä huolimatta, että moni aloitteleva kirjoittaja kirjoittaa novelleja, ei tarkoita että novelli olisi helppo laji. Se on vaikeampi hallita kuin pitkä tarina. Novelli vaatii tiiviyttä, selkeyttä, napakkuutta ja ohjien tiukkana pitoa. Asia, jota en itse hallitse, ja siksi kirjoitankin mieluummin pitkiä tarinoita. Mutta onneksi on noita, joilta novelli onnistuu. Ja mikään ei ole niin miellyttävä lukukokemus kuin loistava novelli.

J.S.Meresmaa pisti liikkeelle Kide-novellihaasteen, jonka kirjoittajakanssaimmeinen Calendula ystävällisesti pukkasi minulle. Häneltä tuli myös annos novelliantologioita, joista ajattelin haasteen siivittämä kirjoittaa pieniä ja tiiviitä arvioita. Haasteen tarkoitus, jos oikein ymmärsin, on herätellä blogistaniaa novellien pariin ja myös palkita näitä herkullisia tarinoita kirjoittavia henkilöitä palautteella.

Viisi lukemaani novellia, jotka ovat kolahtaneet:

 1. Kuten jo mainitsin en ole lukenut paljoa muita kuin kotimaisia spefi-novelleja, mutta poikkeuksena mainittakoon Guy de Maupassant, joka jostain syystä mahtuu lukurepertuaariini. Ja häneltä varsinkin novelli "Koru"(tai "La Parure"). Se on tarina, joka kiteyttää kaikesta lukemastani parhaiten novellin perusluonteen: yksinkertaisen idean ympärille rakentuva nokkela kertomus. Se on myös maupassanttimaisen raadollinen kuvaus ihmisluonnosta ja siitä mihin se voi johtaa. Novellin voi lukea täällä (ranskaksi tietenkin, ei ole minun vika eikä ongelma, jos et osaa).

2. Petri Laineen novelli "Viimeinen" on mielestäni ihastuttavan puhdas esimerkki spefinovellista. Tarina sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen ja ekokatastrofin korventamalle maapallolle. Novelli on julkaistu Usvan numerossa 4b 2010. Ohessa makupala:

"Siirsimme hiekkaa sivuun pienillä harjoilla ja
saimme esiin pääkallon. Raaputin sen silmäkuopat
tyhjiksi ja paljastin kallon piirteet. Ikämäärityksen
perusteella se oli noin tuhat vuotta vanha, plus miinus
muutama kymmenen vuotta suuntaan tai toiseen."


3. "Länsimetro viivästyy" (Johannes Sohlman) on ajankohtaisnovelli URS:in julkaiseman Kultakuoriainen-lehden 3. numerosta. Novelli puhutteli pientä stadilaista minussa.

4. Kalervo Rauta-Kalskeen novelli "Ritari ja velho / Pilaantuneiden tomaattien kimara" on tarinoiden tarina. Se kertoo hauskasti kuinka tarina voi kirjoittaa itse itsensä. Se on osa Tutka Ry:n julkaisemaa antologiaa "Pimeyden reunalla ja muita uusrahvaanomaisia kertomuksia". Novellissa sana tyrkky saa ihan uuden merkityksen.

5. Viimeisenä muttei vähäisimpänä esittelen Robert J. Sawyerin tieteisnovellin The Shoulders of Giants. Tämä novelli innoitti minuakin kirjoittamaan lyhyempiä tarinoita. Se kertoo avaruuden halki ennestään tutkimattomalle planeetalle matkaavasta miehistöstä, jota odottaa perillä melkoinen yllätys.

Tavoitteiden asettaminen ei kuulu ollenkaan toimintaperiaatteisiini. Päätän vain a) kirjoittaa romaanin ja b) käydä kampaajalla kerran 1,5 kuukaudessa. Eli en voi asettaa minkään sortin novellien lukemistavoitetta, olen pahoillani. Luen niitä silloin kuin mieleni tekevi, varmasti useammin kuin minkään tavoitepaineen alla. Eli tulen tekemään haasteella taas mitä itse tahdon, hah hah hää.

Lupaan silti kirjoittaa arvioita lukemistani novelleista (novelliantologioista).

Ja haastan seuraavat onnetaren valitsemat lukemaan novelleja: Simpukka, Tarja ja Fifi.

Ohjeistus:

1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.

Tämä viiden kohdan ohjeistus on neuvoa-antava, ei pakollinen. Käytän novelli-sanaa, mutta joskus kertomuksen ja novellin raja voi olla häilyvä. Minusta mikä tahansa lyhyt teksti käy, mitään novellin kaavaa ei tarvitse alkaa etsiä voidakseen osallistua.

7 kommenttia:

 1. Vau, kiitos haasteesta! En olekaan lukenut novelleja... euh... varsin moneen vuoteen, joten tämä osui juuri sopivaan koloon. Täytyy vain ensin etsiä jostain käsiini novelleja, kaikki tähänastiset kokoelmani kun ovat Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperilta tietenkin lukee helpoiten, mutta jos ei muuten novelleja ole näppien ulottuvilla, voi niitä lukea netissä. Tässä yksi linkkilista: http://novelli.fi/linkkeja/
   (valitettavasti enimmäkseen englanniksi)

   Poista
 2. Maupassant... Pitäisi kyllä kokeilla ranskalaisia novellisteja, se on vielä tuntematon alue. Hmm, ehkä tässä olisi tavoite itselle. Joku Folion kahden euron novellikokoelma kirjakaupasta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos haasteesta. Se ei ole ihan helppo juttu, eikä haasteen välttämättä tarvitse sitä aina ollakaan. Minulla on sama ongelma kuin Fifilläkin, kirjat ovat Suomessa. Toki silti jotakin kehitän ja kuljetan haastetta eteenpäin.
  Saanhan mainita sinun kirjoittamiasi suosikkinovelleitani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienten kultaisten kellojen kilinää korvilleni..."sinun kirjoittamiasi SUOSIKKInovelleitani...". Punastuu Mary. Ole hyvä vain Simpukka.

   Poista
 4. Tekisi mieleni kirjoittaa novelli niista sanoista, joita olen lausunnut kun minulla on (toivottavasti valiaikaisesti) niin huono nettiyhteys, etten paase lukemaan mitaan, sivut eivat aukea, en paase itse postaamaan mitaan, saatikka sitten kommentoimaan. Kiitos siis tasta haasteesta, jonka toki hoksasin jo ajat sitten, mutten ole paassyt kiittamaan. En tieda, kuinka kay toteutuspuolen kanssa, viimeeksi luin toissavuonna suomalaisen novellikokoelman. en muista nimea. Taytyy paneutua asiaan, kunhan saan asiat siihen malliin. Hyvaa joulua kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtiihän noita. Hyvät joulut myös sinne sinulle ja varsinkin parempaa yhteyttä muailmaan!

   Poista