tiistai 18. joulukuuta 2012

Pusurisu: gui



Jostain syystä kävin metsällä etsimässä tuulenpesiä... täällä Normandiassa on Normandian huvit. En sitten löytänyt yhtäkään, mikä sinänsä on ihan normaalia minun tsäkälläni. Aiemmin kesällä niitä näytti istuvan joka puun oksalla. Tuuli oli vienyt risut mukanaan.

No kuitenkin. Löysin jotain muuta. 



Misteli, Viscum album, tai ranskaksi gui, on eriskummallinen. Kasviin liittyy kasapäin uskomuksia ja kansantaruja. Misteli oli druidien palvoma ja arvostama pyhä lääkekasvi (Panoramix!), varsinkin jos se kasvoi tammen oksilla, mikä on harvinaista. Yleensä misteli valitsee isäntäpuukseen joko omenapuun, poppelin, pyökin tai pajun. Misteli on on vähän niin kuin orkidea, eli parasiittikasvi, mutta vain puoliksi. Se elää isäntäpuuhun kiinnittyneenä, imee siitä vettä ja mineraaleja, mutta tuottaa itse lehtivihreää. Mistelin valkoiset marjat kypsyvät 2 vuotta ja putoavat vasta kolmantena. Ne ovat myrkyllisiä eivätkä missään nimessä sovi popsittaviksi!



Mistelinoksan alla pussaaminen kuuluu niin Ranskassa kuin Englannissa ja muutamassa muussakin Keskisen Euroopan maassa joulu-ja uudenvuoden perinteisiin. Sen sanotaan tuovan vaurautta ja pitkää ikää.

En Europe du Nord (y compris en France), il est d'usage de s'embrasser sous une branche de gui, symbole de prospérité et de longue vie au moment des fêtes de Noël et du jour de l'an (à minuit précisément). La saison voulant que le gui abonde, on en cueillit dès le Moyen Âge pour l'offrir avec ce souhait : « Au gui l'an neuf », formule qui fut remplacée plus tard par « Bon an, mal an, Dieu soit céans » (soit dans la maison). Au XIXe siècle on disait « Bonne et sainte année, le paradis à la fin de vos jours », expression modernisée au XXe siècle en « Bonne et heureuse année ». (Wikipedia). (Maryn suom: Pohjois-Euroopassa (Ranska mukaanluettuna) on tapana suudella mistelinoksan alla Joulun ja Uuden Vuoden (keskiyöllä) juhlien aikaan. Oksa symboloi vaurautta ja pitkää ikää. Keskitalvella runsaimmillaan, misteliä kerättiin jo Keski Ajalla ja lahjoitettiin toivottaen "Mistelillä (stä) Uutta Vuotta", sanonta, joka myöhemmin muuntui toivotukseksi "Hyvä vuosi, huono vuosi, olkoon Jumala täällä/talossa(nne)". 1800-luvulla sanottiin "Hyvää ja pyhää vuotta, paratiisi päivienne lopussa", sanonta modernisoitui 1900-luvulla muotoon: "Hyvää ja onnellista (uutta) vuotta".
 
Talvella puiden menetettyä lehtensä mistelipallot tulevat näkyviin.



2 kommenttia:

  1. Täälläkin on noita hyvin monissa puissa. Läheltä katsottuna näyttää jopa iljettäviltä kasvaimilta. Mutta ei kuitenkaan ihan niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon varmaan viettänyt liikaa aikaa pusikossa, kun pidän kaiken maailman risuja kiehtovina. Ihan vaan jo se, ettei misteli noudata "tavallisten" kasvien marjojenkypsytysaikaa vaan kypsyttää niitä kaksi/kolme vuotta...aika kumma, jossei melkein eriskummallinen rehu.

      Poista