tiistai 13. elokuuta 2013

Normandiaa vaikutelmien loistossa

Poika ja ranta, ranta ja poika
Sanotaan että impressionismi syntyi Normandiassa. Näin kertoo ainakin Normandiaa turisteille mainostava komitea. Olen vieraillut Oscar-Claude Monet'n (s. 1840 - k. 1929) kotitalolla ja ihastellut sitä ympäröivää puutarhaa Givernyn kylän lähettyvillä, keskellä kauneinta maaseutua. Giverny kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan japanilaisturistin pakko-nähdä-Ranskassa vierailukohteisiin, ja miksipä ei kuuluisi. Talo on kauniisti restauroitu, puutarha pidetty siistinä ja paikan päältä löytyy myös impressionismin museo. Ja myös matkamuistomyymälä, jota ei voi välttää.

Jos ihan väen vängällä ihailee impressionismia ja haluaa ehdottomasti nähdä missä Monet maalasi lumpeensa, niin toki visiitti Givernyyn on ehdottomasti tehtävä. Ne jotka suunnittelevat pientä kierrosta Normandiassa ja haluavat nähdä vain parasta mitä seudulla on tarjolla, niin Givernyn voi jättää listan häntäpäähän. Turistitungoksessa Monet'n puutarha menettää kaiken ihastuttavuutensa, rauhallisuutensa ja ainutlaatuisuutensa. Suosittelen vierailemaan Givernyssä keväällä, vaikka tulppaanien kukinta-aikaan.

Äkkisiltään mietittynä en keksi muita impressionismiin liittyviä vierailukohteita Normandiassa. Tai onhan noita maisemia maalattu siellä täällä, vähän joka satamassa ja kylän keskusaukiolla, peltoja kukassa, ilman kukkia, naisia ja lapsia, rantaelämää jne. Taidemuseoista toki löytyy muutama taulu ja nyt kesäaikaan impressionismin siivillä ratsastavat kiertävät näyttelyt, mm. Rouenissa, Le Havressa ja Caenissa.

Kajastuksia joen pohjalta
Miten markkinoida turistien hylkimää seutua maailmanlaajuisesti? Normandia ei ole Pariisi, eikä Välimerenrannikko, edes Strasbourgin joulumarkkinat. Miten houkutella, mitä täkyä käyttää, mistä valttikortit. Hmmm, mutta onhan meillä Mont Saint Michel. Mutta sekin kuuluu melkein puoliksi Bretagnelle ja bussilastituristi ei luostarikukkulan lisäksi paljoa muuta Normandiasta näe, saatikka kuluta hotelliöitä ja ravintola-annoksia, ostaakohan edes postikorttia?! Jollain turisti olisi saatava pysymään edes yksi tai kaksi yötä, ajelemaan vähän enemmän ympäriinsä Normandian moottoriteillä, poikkeamaan myös pikkukyliin, katselemaan niitä kuuluisten taiteilijoiden ikuistamia satama-altaita, kivikkoisia rantoja ja loppumattomia peltoja.

Onneksi on impressionismi. Se myy ja markkinoi itseään ja kokonaista seutua puoli-ilmaiseksi. Mitäs muuta Normandiassa on keksitty. Olisinkohan ensimmäinen, jos lanseeraisin The Normandy Cheese Tourin? Cheese, cider and rain! Get fat and drunk and wet....onneksi oli Monet!

Enemmän tietoa Claude Monet säätiöstä ja Givernyn museosta täällä.

Ei mikään Giverny, mutta lumpeita silti


2 kommenttia:

  1. Aika hauska yhteensattuma. Olen nimittäin menossa lähes viikoksi Caeniin, ja aloin juuri selvitellä, että onko siellä Normandiassa edes mitään nähtävää. ;D Maihinnousupaikkoja olen jo nähnyt jonkun verran, samoin Mont Saint Michelin. Ja julkisilla pitäisi päästä liikkumaan Caenista käsin. :P Bayeux'n seinävaatetta ajattelin käydä pällistelemässä, ja ihan vaan merestäkin riittää mulle onneksi iloa pitkäksi aikaa. ;)

    VastaaPoista
  2. Caenia en varsinaisesti tunne, koska siitä yleensä vain ajamme ohi matkalla Bretagneen. Tosin yleensä myös eksymme Caenin yhteenliittymissä ja teemme ilmaisia kaupunkikierroksia. Keskusta näyttää nopeasti auton ikkunasta ainakin ihan kivalta. Jos liinavaatetta pääset katsomaan, ota audio guide, muuten siitä ei saa paljoa irti. Hauskaa Norsmandiaa! (kerro sitten oliko hauskaa)

    VastaaPoista