torstai 18. kesäkuuta 2015

Viikon päästä kokka kohti saaristoa (Archipelacon 2015)

Archipelacon 25-28 kesäkuuta 2015 Maarianhaminassa

Ei fantasiakirjaa ilman conia.
Mihin olen itseni tuupannut?
Aika vaikuttavaan seuraan: päävieraat kuuluja kirjailijoita mm. George R.R. Martin, Johanna Sinisalo ja Karin Tidbeck.
Ja veikeälle saarelle. Ahvenanmaa (Les îles Aland) on niin outo paikka selittää ranskalaisille, että maailmankarttakaan ei riitää, ja lisää siihen saariryhmän kieli ja autonomia.
Härre gud...olin unohtaa, tai siis olen jo unohtanut. En puhu enää ollenkaan ruotsia. Ehkä sanan tai kaksi jymmärrän, mutta häpeä sentään. Jos joku tulee kysymään minulta jotain ruotsiksi, vastaan ranskaksi, jos en ole vielä täysin hereillä. Onneksi conin pääkieli on englanti. Sitä en ole vielä täysin unohtanut.
Ja sitten nuo esiintymiset. Paremmalta tuntuu varmaan, kun ne ovat ohi. Viimeksi pidin esitelmän koulussa ja siitä on aikaa ja kyllä se silloinkin hieman jännitti. Olen lupautunut myös lukemaan kirjaani yleisön edessä (ääneen). Minulla on hyvin hiljainen ääni.
Ehkei kukaan tule yleisöksi?
Eiköhän tämä ensimmäinen coni ole hyvää harjoittelua, ja anteeksi etukäteen, jos olen täysi nolla. Onneksi meitä arkoja kirjailijoita on siellä useampikin höpöttämässä, ettei tarvitse tuntea itseään perin kummalliseksi.
Tämän lisäksi pääsen vihdoin tutustumaan Suomen fandomiin. Härre gud! Minkähänlaisia olioita ne fandomit ovat. Jotain sellaisia karvaisia ja lonkeroisia? Neonvärisiä ja siivekkäitä?
Kerron sitten, kun kaikki on ohi.
Ajatella, että tein opinäytetyöni Ahvenanmaan autonomiasta...ja pääsen sinne esittelemään millaista on ulkosuomalainen kirjailijuus Ranskassa. Tyst nu! (härre gudin lisäkse se toinen osa ruotsinkielen lausevarastoani)

Reading: Osuuskumma Drabbles & Annmari Dannebey & Maria Turtschaninoff

Authors from publishing co-op Osuuskumma will start by reading a few drabbles, followed by Annmari Dannebey reading from her upcoming novel Neverending forest and Maria Turtschaninoff reading from her novel Maresi. Neverending Forest is the first novel in a historical fantasy trilogy based in Normandy, France. Maresi is Maria Turtschaninoff’s fifth novel, and the first to be published in English. It’s high fantasy in a low-magic setting. The main character is a young girl, Maresi, who has fled famine and poverty to The Red Abbey, a haven for women and girls on a remote island. There the girls are given refuge and taught secret knowledge. But as the story begins, evil lands on the shores of the island.
Annmari DannebeyMaria TurtschaninoffOsuuskumma writers

Yksi ulkosuomalainen, s’il vous plaît

Spefikirjailijoilla on taipumuksena levittäytyä myös vieraille planeetoille, esimerkiksi Ranskaan. Ranskansuomalaiset esikoiskirjailijat kertovat, kuinka selviytyä, kun suomen kieli uhkaa rapistua, ympärillä on muukalaisia ja turvallinen suomalainen fandom on kaukana. Kyljessä katsaus myös siihen, kuinka ulkosuomalaisuus vaikuttaa kirjailijaidentiteettiin ja mitä Ranskassa oikein tapahtuu scifi- ja fantasiakirjallisuuden puitteissa.
Annmari DannebeyMaria Carole

2 kommenttia:

  1. Nyt jännittää minuakin - jotenkin kivasti. Pidän peukkua teille Ranskan suomalaiskirjailijoille ja olen teistä ylpeä.Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Simpukka, mutta ihanaa on myös päästä taas pitkästä aikaa Suomeen kesällä (sauna, sipulisilli, meri, saaret ja veneet...o d o t a n).

      Poista