torstai 17. toukokuuta 2012

Nysse selvis!

Minä olen jo pidemmän aikaa epäillyt (viimeiset 12 vuotta), että tämän agraaristeollistuneen* seudun alkuasukkaat pelkäävät minua. Ei pelkästään siksi, että olen blondi (sitä on vaikea saada anteeksi) vaan myös siksi, että tulen ulkoavaruudesta.

Asia ei sinällään liikuta minua mitenkään. Pidän ihan normaalina kaiken oudon ja muulta tulleen kavahtamista, epäröivää arviointia ja varauksellista lähestymistä. Eikö se ole jonkinlainen muinaisvaisto*.Luinpa viikon paikallislehden. Se ilmestyy vain kerran viikossa, koska kylillä ei riitä kerrottavaa sen enempää. Tiesin jo ennestään, että "meillä" on joukolla äänestetty oikeistoa, mutta en tiennyt miksi. Saatoin vain kuvitella. Lähituppukylän asukkaita oli haastateltu: heille oli tehty katugalluppi niistä syistä, jotka olivat painaneet kylän asukkaiden vaalivaakakupissa omaa kandidaattia valitessa.

Ja ne syyt: maahanmuuttajat, työttömät ja muut sossun asiakkaat.Luin artikkelin ja ne muutamat rivit, joilla haastateltiin kyselyyn osallistuneita. Olin vaaleanpunainen raivosta. Ne kyläläiset, joilta ostan leipäni, autonrenkaani ja hajuveteni äänestivät 60 %:sti oikeistoa ja ne samat kyläläiset, joiden luona käyn kammattavana, lääkärissä ja urheilemassa, pelkäävät minua. Koska olen ulkomaalainen. Sitten lepyin, koska PMU-kahvilakiskan pitäjä kertoi, että joka tapauksessa maaseudulla on aina pelätty kaikkia muulta tulleita, tulivat he sitten viereisestä kylästä tai Indokiinasta. Ja erityisen paljon inhotaan kaupunkilaisia (siis oikeista kaupungeista maalle muuttaneita). Eikö tämä ole näin myös Suomessa?On totta, että lähimarketin kaupankassa on vasta viime vuosina alkanut hymyilemään minulle. Hän on ehkä vihdoin vakuuttunut, että en ole laskeutunut tälle planeetalle täysinvaasio mielessäni. Olen vain varastanut yhden ranskalaisen miehen, yhden ranskalaisen työpaikan ja yhden ranskalaisen asuntolainan. Puolustuksekseni on sanottava, etteivät ranskalaiset itse olisi halunneet noista kolmesta kuin yhden.
Huvittavaa on se, että täällä pelätään sellaisia asioita, joita täällä ei paljoa ole. En ole seudun ainut avaruusörkki, mutta ei meitä ole täällä kovin montaa. Luulen, että Rovaniemeltä löytyy prosentuaalisesti enemmän maahanmuuttajia kuin näiltä seuduilta. Katukuva on hyvin homogeenistä ranskalaismaatuskaa, ei paljoa hunnut helmua.


Mitä tulee työkkärin ja sossun asiakkaisiin: vähän kyllä ihmettelen miksi heitä "pelätään". Ensmäiseksikin huom: ne ulkomaalaiset joita täällä tunnen ovat enimmäkseen oman firmansa pomoja ja työllistävät itsensä lisäksi paikallisia. Toiseks: ne löysäilijät jotka ovat mieluummin työttöminä kuin töissä hyötyvät systeemistä, koska se on mahdollista ja koska matalat palkat eivät motivoi. Ja kaikki ne löysäilijät, jotka tunnen, ovat puhdasverisiä ranskalaisia. Tok. Ja kolmanneks: suurin osa joutuu ensin jotain maksamaan työkkärin ja sossun kassaan ennen kuin sieltä voi mitään takaisin pyytää.Sanotaan, että viikon lehti sai meitin vähän suutahtamaan. Miettimään myös. Ranskalaiset ovat pelokasta kansaa, aina vain yritän jaksaa heitä ymmärtää. Yrittäisivätpä hekin välillä ymmärtää edes jotain.


toim.huom. (*Maryn ihan oma termi)

5 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Turhauttava ilmiö, mutta ihan totta, että tuo uuden ja oudon pelko ja inho on universaali ilmiö. Monelle varmasti pariisilainen on varmasti yhtä "paha" kuin ulkomaalainen. Ellei pahempi. Miehen isä on asunut kohta parisenkymmentä vuotta vaimonsa kotikylässä, ja on edelleen "Karhu Pariisista". On tosin syntyjään Alpeilta, mutta meni asumaan pääkaupungissa siinä välissä...

  VastaaPoista
 2. Totta, pariisilainen on kyllä kaikista pahin.

  VastaaPoista
 3. He Eivat Ymmarra. Juuri mitaan.
  Sinua odottaa tunnustus. Haje pois.

  VastaaPoista
 4. Hei, olen lueskellut blogiasi muutaman viikon anonyymina; ja todella, ranskalaisen pikkukaupungin analyysisi osui kohdalleen; auts ulkomaalaisena pysyy aina, ja pahinta on kesalla, kun kesaapulaiset kaupan kassalla alkavat puhua englantia...turisti kuin turisti, olenhan asunut taalla vasta 20 vuotta ;) meillakin aanestetaan (aari)oikeistoa, ja syyt ovat ihan samat!

  VastaaPoista
 5. Terve Pomme,

  sellasia ovat, mutta ei me kai paljoakaan voida vaikuttaa heidän umpiluisiin käsityksiinsä. Jotain tietty yritän: jatkan vastarintaa uimahallilla oikeaoppisen uintisuunnan puolesta.

  VastaaPoista