sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sauna on zen

Talomme on 70-luvulta ja antiikkinen ainakin mitä eristysmateriaaleihin tulee. Olemme tehneet ja teettäneet jos jonkinmoista remppaa tänne muutettuamme, viimeiset viisi vuotta. Rakentelu alkaa nyt ottaa pannuun, varsinkin kylppärin osalta. Itse asiassa sen ei pitänyt olla iso remontti. Piti vain asentaa mekaaninen ilmastointi, lämmitys ja uusia yksi mööpeli. Koko syksy, talvi ja "kevät" siihen silti meni.

Kylppärimööpeliä etsiessä satuin selaamaan Cocktail Scandinavin katalogia. Ketju myy aasiassa tuotettuja huonekaluja, jotka muistuttavat kovasti suomalaisia tai ruotsalaisia mökkikalusteita, puisia enimmäkseen. Kaupassa on tarjolla monenlaista sisustuskrääsää, mutta heidän kylppäriosastolta löytyi juuri ne peilikaapit, joita etsimme. Ketju myös maahantuo infrapunasaunoja ja katalogista on pyhitetty kokonainen aukeama Helsinki-saunan ja sen terveyttä edistävien ominaisuuksien esittelyyn.

Minulla on kellarissa Tukholma-infrapunasauna, ollut jo pari vuotta. Sain sen puoleen hintaan tuttavapariskunnalta, joka oli ostanut talon saunoineen kaikkineen, muttei oikein ymmärtänyt saunan hikoiluun ja verenkierron edistämiseen tähtäävien terveysseikkojen päälle. Olihan se jotain, kun yli kymmenen vuotta on päässyt saunomaan vain sen kerran pari vuodessa, kun Suomessa käy, ja yhtäkkiä on oma sauna.Mutta ei ihan. Infrapunasauna on melkoinen sähkösyöppö, ei sitä viitsi joka ilta lämmittää. Ja mokoma vain lämpenee, ei kuumene. Parhaimmillaan kopissa on 60 astetta. Mutta säteet ilmeisesti penetroituvat syvemmälle ihon alle kuin puusaunan tavallinen lämpö ja näin ollen infrapunasauna olisi jopa tehokkaampi. Kyllä kopissa saa hien pintaan ja siinä istuessa on melkein kotoinen olo, voi vaikka laittaa jotain suomipoppia tai joikua peuhimaan saunan seinään asennetusta autoradiosta (vakiovaruste).

Silti kaipaan löylyä, ei ole sen voittanutta. Ja olen totisesti kateellinen niille ulkkareille, joilta löytyy ihan aito oikea sauna kotoaan, toisilla on jopa saunamökki pihalla (järvi vain puuttuu).

Ilahduttavaa on se, ettei sauna ole enää se kumma juttu, josta ei oikein uskalla ranskalaisille kertoa. Totesin tämän myös katalogin esittelystä, jonka mukaan sauna vastaa modernin elämäntavan tarpeisiin:

"Sauna HELSINKI …bien-être, relaxation, vitalité

Le sauna est né il y a plus de 2000 ans en Finlande. Le mot “sauna” est de tous les mots du vocabulaire finnois celui qui a connu la plus vaste diffusion mondiale. Il signifie «petite cabane ou petit espace où l’on prend un bain de chaleur». Les Finlandais sont en perpétuelle recherche de chaleur ; chaleur corporelle et chaleur “sociale”.Le sauna répond à ces attentes… Généralement on y va en famille, entre amis ou même entre collègues ! Aucune négociation n’est entreprise avant une bonne séance de transpiration ! En France, la pratique du sauna se développe. Elle répond aux besoins de la vie moderne : évacuer le stress et se sentir en meilleure forme. ......

......La plus grande différence entre le sauna traditionnel et la cabine à infrarouge réside dans la manière dont la température du corps est élevée. Le sauna à infrarouge utilise le système carbone producteur d’infrarouges pareil à ceux du soleil. Les infrarouges sont la bande de lumière invisible à l’œil nu que nous percevons comme de la chaleur. Ils sont produits par des résistances électriques en carbone et sont sans danger. Ils sont les plus efficaces pour se réchauffer, car ils pénètrent plus profondément dans le corps."


 

4 kommenttia:

 1. Saunasta haaveilen edelleen, olisi todella ihanaa luksusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna siellä ei taida olla paljoa uimahalleja, onko? Ranskassa uimahalleissa ei ole saunoja, mikä on minusta ihan järkyttävä juttu, ainakin talvisin, kun hallissa on melkein yhtä kylmää kuin pihalla.

   Poista
 2. Saunaa ulkosuomalainen kieltämättä kaipaa, erityisesti löylyllistä... Muutaman kerran olen ranskalaisuimahallissa päässyt saunomaan – lisähintaa vastaan ja ypöyksin, luonnollisesti – mutta löylyttelemään sen sijaan en. Hammam olisi toinen vaihtoehto, sekin isommissa uimahalleissa.
  Mutta jännä tuo infrapunasauna, ihan uutta minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu, että täällä missä on kylmää ympäri vuoden ei ole saunoja uimahalleissa, tai en ole itse ainakaan sellaiseen vielä törmännyt: kertokoon jos joku Pariisin pohjoispuolelta on saunan löytänyt hallista?! Hammamkin kelpaisi. Hotelleista olen muutamasta löytänyt ihan saunasaunan, mutta se on yleensä ollut joko remontissa/suljettu yleisöltä/kylmä tai haissut epäilyttävältä.

   Poista