perjantai 6. syyskuuta 2013

Kutsumaton yövieras (Normandiassa tapahtuuhuuhuu)

"Äiti täällä on LEPAKKO!"

Niin niin tietenkin on. Ihan varmasti. Oikeasti, mitä itse ajattelisitte, kun lapsi huutaa kesken unien huoneestaan. Pompin yläkertaan, vaikka Forrest Gump jäikin kesken (ehdottomasti yksi lempielokuvistani) ja avaan oven. Yllätyn pahan kerran, kun piskuinen nahkasiipinen hiiri, tai sen näköinen, lentää päin näköä. Sen pikimustat siivet lyövät katsettani nopeammin ees taas lapsen huonetta. Vähän yritän väistellä, kun en halua sen tarttuvan hiuksiini, tai muuta sellaista. Huudahdan silti ihastuksesta, koska harvoin olen läheltä nähnyt oikean ja elävän lepakon, siis valossa. Yössä ne kiitävät pihalla pimeyttä halkoen ja niiden läsnäolon enemmän aistii kuin näkee.

Ja sitten yövieras lakkaa liihottamasta ja tarttuu pienillä kynsillään katosta roikkuvaan pelleen (eikö teillä pellet roiku katosta?). Astun lähemmäs. Toivon että se ei lähde taas lentoon. Mietin miltä tuntuu lepakonsiiven läpsähdys poskea vasten. Poikakin on hiljaa ja ihailee kaukaa sen turkkia ja pieniä korvia. Mies pelmahtaa huoneeseen eikä oikein tahdo ymmärtää, mitä nainen ja lapsi mesoavat.

"Chauve-souris....impossible...sans déconner...ah oui quand même", mies pukeltaa ja astuu lähemmäs pelleä ja lentävää hiirtä, selvästi miettien mistä kummallisuus on päässyt sisälle ja pojan huoneeseen. En itsekään heti keksi hyvää selitystä. Poika puhuu vampyyreistä ja selitän, ettei sellaisia ole kuin elokuvissa, koska tämä tyyppi tässä on Batman. Poika pyörittelee silmiään ja ehdottaa, että jospa yrittäisimme pyydystää lepakon jotenkin varovaisesti ja päästää sen takaisin ulos, elämään normaalia lepakon elämää.

Milläs lepakko pyydystetään varovaisesti? Olette varmaan joskus joutuneet seuraamaan sisätiloihin eksyneen varpusen tai tiaisen päätöntä kohellusta ympäri huushollia ennen kuin tipu älyää lentää ulos avonaisesta ulko-ovesta/ikkunasta, mitä ennen se on kuitenkin ehtinyt kakata keittiön pöydälle tai sänkyysi. Lepakko ei ilmeisesti toimi samalla tavalla. Se roikkuu pellestä korvat höröllään ja lähettää lepakko-gps-signaalia ympäri poikani huonetta ja kolmea ihmisapinaa, jotka sitä tuijottavat.

Tartun ensimmäisenä käteen osuvaan vaatteeseen, poikani teepaitaan, ja lähestyn piskuista nisäkästä musta paita kohollaan, todella hitaasti. Ja flips fläps flops lepakko karkaa puisen kattoparrun suojiin. Katsomme toisiamme lyhyen hetken silmästä silmään, lepakko kääntää minulle selkänsä ja totean sille: sorry baby, you must go home. Lepakko vastaa teepaidan kosketukseen lepakkokielellä: knip stik stiiik. Suljen onnettoman vaatteen sisälle. Se ei rypistele vastaan, kun kurotan käteni ikkunasta yöilmaan ja avaan paketin. Yövieras katoaa niin kuin ilmeistyikin, yllättäen.

Kaikki lepakkolajit ovat uhanalaisia ja suojeltuja Ranskassa. Ne ovat hämähäkkien lisäksi luonnon omia hyönteiseksterminaattoreita. Elokuussa vietettiin kansainvälistä lepakkojen yötä. En valitettavasti tajunnut valokuvata vierastamme, mutta osaattehan te nyt yhden pienen lepakon kuvitella.

Pojastani koko juttu oli vähän liian jännä ja hän ei ihan heti saanutkaan unen päästä uudelleen kiinni, mutta onpahan jotain kerrottavaa kavereille koulussa...tai äidillään blogattavaa (aiheena piti alkujaan olla sää tai naapurin peltotyöt...pitäkää itseänne onnekkaina).

Pariisin Garnier-oopperan kattotaidetta.

10 kommenttia:

 1. Toinen normandialainen6. syyskuuta 2013 klo 19.28

  Hauska ja jännittävä tarina, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ;) kiitos kommentista. Mistä päin Normandiaa, jos saan udella? Minä pesiydyin maalle Rouenin ja Dieppen välimaastoon.

   Poista
 2. Ooh, siinähän oli kaikki klassiset kauhuelementit kasassa: lepakoita ja katosta riippuvia pellejä! :D

  Miksihän lepakko on muuten chauve-souris? Eiväthän ne kai ole kaljuja, paitsi ehkä siivistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otettiin "allôwée"-varaslähtö.

   Jos noilla olisi karvaiset siivet, niin sitten ne vasta hurjia olisivatkin...parempi chauve. Kai siinä on jokin ranskalainen logiikka.

   Poista
 3. Toinen normandialainen8. syyskuuta 2013 klo 0.15

  Toki saa udella: minä pidän majaani Le Havressa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä Seine-Maritimen suomalaisia on sitten melkein yhden käden sormien verran, omien laskujeni mukaan tosin, todellisuudessa varmasti paljon enemmänkin. Joskus kauan sitten konsuli järjesti dinneri-tapaamisen seudun suomalaisille Rouenissa ja siellä oli paljon porukkaa, mm. kaksi neitosta Le Havresta.

   Poista
 4. Hyi, voin kuvitella tilanteen. Meillä oli vastaava vieras viime vuonna Buenos Airesin kämpän vessassa. Oli varmaan yhtään peloissaan kun metsästäjänsä ja kauhea ongelma saada se ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mun lepakkotietous on aika suppea ja mietittiin kyllä hetki ennen kuin päätettiin, miten tyyppi saadaan takaisin pihalle. On kai parasta jotenkin suojata kädet niin lepakon kuin itsensä takia, ettei jaeta kirppuja ja muita lisäoptioita keskenään.

   Poista
 5. Toinen normandialainen8. syyskuuta 2013 klo 19.53

  Ahaa, hauska tietää! Itse en ole onnistunut törmäämään vielä yhteenkään suomalaiseen täällä päin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika sattumalta näitä törmäämisiä tapahtuu. FB:ssä on Ranskan suomalaisten ryhmä, missä voi toitottaa seutunsa muiden suomilaisten perään.

   Poista