lauantai 21. syyskuuta 2013

Saanen esitellä: Maxime Chattam

Joskus, aika usein, luen kirjan, johon ihastun. Silloin tällöin, harvemmin, luen kirjan, mutta ihastun sen kirjoittaneeseen henkilöön. Hyvin harvoin ihastun kirjailijan koko tuotantoon, mutta en suostuisi tapaamaan itse kirjailijaa, vaikka kirveellä uhattaisiin.

Maxime Chattam....syntyjään Maxime Drouot....syntyi v. 1976 Pariisin pohjoispuolella. Hän vietti osan nuoruuttaan Yhdysvalloissa, mikä selittänee sen että hänen romaaniensa tapahtumat sijoittuvat usein jorpakon toiselle puolen. Chattam/Drouot opiskeli mm. rikostiedettä, työskenteli kirjakaupassa ja haaveili näyttelijän urasta ennen kuin hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin v. 2002. Hän pyöräytti maailmaan saman tien kirjasarjan nimeltä La Trilogie du Mal eli Pahan trilogia.Pahan trilogia on sekoitus kauhua, dekkaria ja yhteiskuntakritiikkiä. En niin välitä suolenpätkillä ja verellä mässäilystä ja kauhuksikin minulle riittää Stephen King. Chattamin dekkareissa veri lentää ja uhrit huutavat. Hän kuvailee hyvin seikkaperäisesti kidutusta, raiskaamista ja tappamista. Pahan trilogian alussa kysyin haluanko todella lukea moista? Kysyin myös miksi kukaan haluaa ja miten kukaan kykenee kirjoittamaan vastaavaa? Onko tyypillä kaikki muumit laaksossa? Chattam pätkii kirjansa lyhyisiin lukuihin, joista jokainen päättyy turhauttavaan kohtaan. Lukemista on pakko jatkaa. Se on mekaanista: lue sivu ylhäältä alas ja käännä sivua ja jatka lukemista. Jos haluatte oppia jotain koukuttamisesta, lukekaa hänen kirjojaan. Chattamin dekkareista jää outo metallinen jälkimaku, ja silti niitä ei voi kuin ihailla, kun huomaa kuinka ovelasti mies kritisoi yhteiskunnallisia epäkohtia.

Chattam on onnistunut siinä mitä voisi pitää täysin absurdina. Hän siirtyi sulkakynän painalluksella rikosromaaneista fantasiakirjallisuuteen. Miten?

Hän kirjoitti (kirjoittaa muuten yhä) 7-osaisen sarjan mullistuksen kokeneesta maapallosta ja henkiinjääneiden joukoista. Sarjallaan hän kaatoi kaikki fantasian vanhat ja vähän rapistuneet muurit. Sarja kulkee ranskaksi nimellä Autre Monde. Jos Pahan trilogia sai minut hämilleen, hänen Uusi Maailmansa ampui minut suoraan kuuhun ja takaisin. Jäin ansaan. Sarjaa ei kannata aloittaa, jos ei pidä lukemisesta. Sen päähenkilöt ovat teinejä ja taistelevat eloonjäämisestä ekologisen mullistuksen kokeneella maapallolla. Muutama aikuinenkin on selvinnyt katastrofista, mutta heistä on tullut mutantteja tai joitain muuta, vielä pahempaa. Vaikka tapahtumat ovat järjestäen karmivia ja vähintäänkin vakavia, Chattam kuljettaa tarinaansa lukijaansa hellien: ihastuttavilla henkilöhahmoilla, todenmukaisella kuvailulla, henkeäpidättävällä rytmillä ja sukeltamalla pää edellä nuorten maailmaan. Kirjat on luokiteltu nuorten aikuisten väljäreikäiseen verkkoon, mutta sopivat ikää katsomatta lentokenttä-, odotussali-, metro- ym luettavaksi kenelle tahansa fantasian ja tieteiskirjallisuuden ystävälle.

Valitettavasti Chattamin kirjoja ei olla (vielä) käännetty suomeksi. Autre Monde-sarjaa on käännetty ainakin saksaksi, espanjaksi ja venäjäksi...englanniksi? Niin että jos Madame Bovary ei nappaa, niin koetapa tästä modernia ranskalaista:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti