tiistai 26. toukokuuta 2015

Meren äärelle Dieppeen


Dieppe on pieni suuri kaupunki Ylä-Normandian rannikolla Calaisin ja Le Havren välissä. Sen rantoja koristavat pyöreät pienet kalkkikivet, jotka ovat eroosion tuote ja peräisin kanaalin rannikon kuuluisista rantakallioista. Dieppestä ei siis hiekkaa löydy, joten jos tarkoituksesi on sinne matkata lötköttämään, varaa mukaasi tarpeeksi paksu alusta, jolla pötköttää, muuten kivet tekevät selällesi mukavan ilmaisen hieronnan samaan tyyliin kuin autonistuimille asetettavat puuhelmimatot.Parasta Dieppessä on sen monipuolisuus. Hotelleja on paljon ja Dieppestä pääsee kulkemaan autolautalla Newhaveniin toiselle puolen kanaalia. Dieppessä on myös keskiaikainen linna, joka vartioi kaupunkia ylhäältä jyrkänteeltä (melkein pelottaa, että se tippuu sieltä joskus mereen, kun aallot tarpeeksi jyrsivät kalliota). Linnassa on tietenkin myös museo!

Merta vasten vihertävät nurmialueet, joilla voi syödä piknikkiä, katsella leijojen lennättäjiä tai ihmetellä veteen uskaltautuneita rohkeita. Rannalta löytyy myös Dieppen maauimala/uimahalli, jonka 50 metrin altaassa on mukava kroolailla auringon hyväillessä selkää ja lokkien kirkuessa pään yllä. Tunnelma ei paljoa merellisempi voisi olla. Altaiden vesi on sekoitus merivettä ja makeaa vettä, mutta se ei uimista haittaa, päin vastoin ja se kuormittaa vähemmän luontoa.Kaupungista löytyy myös kasino, jota ilman Dieppe ei olisi asiaankuuluvasti tyypillinen ranskalainen rantalomakohde. Sen sijaan, jos kaipaat zenimpiä hetkiä päivääsi, on maauimalan yhteyteen rakennettu spa. Dieppeen suuntaa paljon pariisilaisia, koska matka pääkaupungista sinne kestää autolla vain noin kolme tuntia. Rantaraitti vetää puoleensa myös paikallisia sisämaasta ja kesäkuukausina kylään saapuu Transmanche lautoilla parveittain englantilaisia pyöräilijöitä, jotka suuntaavat La Voie Verteä tai The Green Waytä pitkin kohti Pariisia.

Dieppessä vierailun voi yhdistää koko Ylä-Normandian rannikon kiertoon: Eu (kaupunki), Dieppe, Saint Valery en Caux, Fecamp, Etretat ja Le Havre. Tämän vuoden Tour de Francen kuudes etappi kiertää suurin piirtein tätä reittiä Abbevillestä Le Havreen torstaina 9. heinäkuuta. Muistakaahan katsoa!


Dieppen keskustasta löytyy pitkä ostoskuja, jonka varrelta ei kauppoja puutu ja koska Dieppe on yli 30 000 asukkaan kaupunki, ovat kaupat auki myös talvisin, eivätkä vain kesäsesongin turistiryntäykselle. Ruokaa taasen saa kaupungin huvivenesataman puolelta, missä kala- ja äyriäisruoat ovat tietenkin ihan must. Moules à la Dieppoise eli sinisimpukat Dieppen tyyliin on ehdottomasti maistamisen väärti.


Vietin puoliksi aurinkoisen ja puoliksi merisumuisen iltapäivän Dieppessä sunnuntaina. Rannikoilla sää voi vaihtua monta kertaa päivässä vuoroveden mukaan. Väkeä kaupunkiin oli tuppautunut melkoisesti pitkänä helluntaiviikonloppuna, mutta myös koska rantanurmilla pelattiin junnufutisturnausta. Parkkipaikat olivat siten kiven alla, mutta kiertelyn ja kaartelun jälkeen se oikea löytyi. Sunnuntaisin parkkipaikat ovat onneksi ilmaisia. Dieppen merenrannan puolelta löytyy isohko ilmainen parkkipaikka, jonne voi jättää niin bussin kuin matkailuautonkin, ellei se ole jo täynnä.

Dieppestä löytyy lisätietoa kaupungin turisti-infon sivuilta ranskaksi, englanniksi ja saksaksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti