maanantai 5. maaliskuuta 2012

Suoruuden epäsuoraa taiturointia

Olen asunut Ranskassa pian 12 vuotta... (asia joka sinällään pistää miettimään)...ja puhun ranskaa hyvin tai huonosti riippuen vireystasostani. Vääntelen sanoja miten mieleni tekee ja lausahtelen asioita omien nuottieni mukaan. Ranskalainen huomaa heti, että en kuulu kuvaan.

Ottaen huomioon, että Ranskassa asuu paljon henkilöitä, jotka eivät ole kotoisin Ranskasta (Manner), niin paikallisten tavisten olettaisi suhtautuvan ulkomaalaisiin jokseenkin välinpitämättömästi. Sen sijaan: kun alien on ensin havaittu, pakotetaan hänet sen jälkeen kuulusteluun. Ja siltä ei voi välttyä, koska kun ranskalainen haluaa tietää jotain, hän ei ujostele saadakseen irti viimeisenkin tiedon rippeen, jolla hän itse ei tee mitään, mutta jolla hän pönkittää ranskalaisen imperialismin rippeitä.

Olen läpikäynyt kolme vaihetta näihin kuulusteluihin tottuakseni ja vain todetakseni, ettei niihin koskaan todella totu. Kuten en koskaan tule pääsemään eroon aksentistani.

Ensimmäinen vaihe: Äimänkäkeys.
Kukaan täysin tuntematon ei ole koskaan ennen tullut sinulta kysymään täysin rennosti ja häpeilemättä mistä tulet, miksi tulit, kauan viivyt, mitä pidät ja mitä aiot vielä tehdä.

Vastaat kysyjälle rehellisesti ja niin suorasti kuin osaat, vaikka tilanne sinua ärsyttääkin.

Toinen vaihe: Viekastelu.
Kun sinulta taas kerran tulee joku utelemaan kaikkea mahdollista henkilökohtaisuuksien ja maailmankaikkeuden merkityksen väliltä, aloitat liirailun. Kuin taitoluistelija kiepsahtelet kysyjän uteluiden ympäri ja lähetät hänelle näin viestin siitä, että SE EI KUULU HÄNELLE.

Kolmas ja viimeinen vaihe: Antaudu tai palaa sinne mistä tulitkin!
Et ollutkaan kuullut vähään aikaan ilmausta "Si je peux me permettre d'être indiscret...". Sanat saavat niskakarvasi nousemaan piikkeinä kohti taivasta, mutta käännyt ystävällinen ja avoin ilme kasvoillasi tiedustelijaa kohti.
"...vous êtes d'origine d'où?"
Mietit vastaatko Kuusta, Joulupukin maasta vai Siperiasta....mutta koska et halua antaa tiedustelijalle ainesta jatkokeskusteluihin, kerrot että tulet Suomesta, ja että olet asunut Ranskassa jo moooonen monta vuotta ja että pidät todella paljon Ranskasta. Yleensä pääset heti eroon uteliaasta, koska hän ei kehtaa myöntää, ettei tiedä mikä Suomi on (osa Alankomaita ehkä?).

Jos tiedustelija näyttää mukavalta, voit myös pyytää häntä arvaamaan alkuperämaasi. Hollannin, Tanskan ja Saksan jälkeen kysyjä raapii päätään niin hullunkurisesti, että annat hänen arvuutella vielä hetken. Australian ja Mongolian jälkeen raotat verhoa kertomalla tulevasi maasta joka sijaitsee kartalla Ruotsin ja Venäjän välissä. Tiedät, että kysyjä jatkaa päänsä raapimista, koska keskiverto ranskalainen on käynyt keskiverto ranskalaista koulua, eikä hän tiedä kartoista muuta kuin sen, että Ranska sijaitsee keskellä kaikkea (on keskustelu erikseen tarvitseeko ranskalaisten tietää maailmasta muuta). Sitten ilmoitat huojentuneelle ranskalaiselle, että tulet Suomesta, ja että kyseessä ei ole piilokamera.

Jotta asiat pysyisivät monimutkaisina, pitää muistaa, että joskus kohdalle osuu ranskalainen, joka tietää paljonkin Suomesta. Mites sitten suu pistetään?
  

7 kommenttia:

 1. Haha, hauskaa.. kuulostaa tutulta. Paitsi että muilla mailla ollessani Ranska on ollut juuri se paikka, jossa ihmiset eniten ovat tienneet kaiken maailman suomalaisista asioista ja ovat jopa käyneet Helsingissä. Yksi oli muuten viettänyt viikon jossain ihmeen paikkakunnalla, jonka nimi oli selvää suomea, mutten ollut itse ikinä edes kuullut koko paikasta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä löytyy noitakin. Minä asun "France profonde'ssa" ja täällä asiat ja ihmiset on yleensä todella syvältä. Mutta lisää noista "open" ja "aware" ranskiksista myöhemmin.

   Poista
 2. Mulla on takana vasta puolet noista 12 vuodesta, mutta olen jo niiiiiin kyllästynyt vastailemaan ihmisille alkuperästäni. Vielä se menee, että ihmiset kysyvät mistä tulen. Mutta sitten kun sadatta kertaa kertoo, miksi, milloin, missä-sä-oot-oppinu-ranskaa, aiotko-sä-mennä-takaisin... eh ben bref. Eksoottinen lumikauriseläin

  VastaaPoista
 3. Vuosi sitten olin Hollannin maaseudulla ja juttelin huonolla hollannillani vanhemman miehen kanssa, jolta olin saanut pummittua autokyydin. Sanoin olevani suomalainen ja sitten hän kysyi jotain, mitä en lainkaan käsittänyt. Hän joutui toistamaan sen monta kertaa, ja sitten vasta tajusin: hän kysyi puhunko puolaa. Sanoin että "Fins" ja mies nyökytteli että aivan, aivan, sitähän minä tarkoitin.

  VastaaPoista
 4. En tiedä miksi, mutta jostain syystä hyvin usein ranskalaiset (varsinkin iäkkäämmät) luulevat, että Suomi on jotenkin hyvin kiinteästi osa Venäjää, ja että Suomessa puhutaan venäjää sujuvasti, soitetaan balalaikaa ja laulellaan "Suurta ja Mahtavaa Neuvostoliittoa".
  He eivät ymmärrä, kun vastaukseksi lähden kiertoradalle ja heilutan sieltä heille terveisiä yhdellä sormella (itsepähän halusivat kaiken tietää).

  VastaaPoista
 5. Olen ollut täällä (Etelä-Ranskassa) ehkä vielä liian vähän aikaa, mutta minusta on oikeastaan aika hauskaa, kun ihmiset kysyvät mistä olen kotoisin. Siitä pääsee jutun juureen, ainakin vähän, ja moni tuntuu tietävän ainakin jotain Suomesta. Kylmää, hyvä koululaitos, kamalan kaukana... Tai sitten tyyppi on käynyt Suomessa, lapset ovat opiskelleet siellä, kaikenlaista. Nyt yritän opetella pois perisuomalaisesta "en-kysy-kun-ei-minulle-kuulu"-mentaliteetista ja kysyä (kun kiinnostaa kumminkin ;) ), mistä juttelukumppanini on alunperin kotoisin, täältä kyliltäkö vai jostakin muualta... Se on itse asiassa valtavan mielenkiintoista. Kuka on Espanjasta, kuka Marokosta, kuka naapurikaupungista; kuka asunut siellä sun täällä ja naimisissa minkäkin maalaisen kanssa. Ihmisillä on kaikilla omat tarinansa ja aina ne ovat yhtä yllättäviä!

  VastaaPoista
 6. Heippa Pinea!

  Kyllähän Ranskasta onneksi löytyy myös muusta maailmasta jotain tietäviä ja aidosti kiinnostuneita ihmisiä. Tässä piakkoin aiokin kirjoittaa heistä. Valitettavan usein olen törmännyt sellaisiin alkuasukkeihin, joita ei kiinnosta se, että mistä tulen ja että kuka olen, vaan he vain haluavat kuulla ulkomaan örkiltä kuinka hieno maa Ranska on. Jos heille jotain muuta väittää, niin aika pitkäksi venähtää naamat ja sitten heitä ei enää kiinnosta yhtään mikään.

  VastaaPoista