keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Mikä Talvivaara

Olen tieten tahtoen sivuuttanut uutiset Suomen kaikkien aikojen suurimmasta ympäristökatastrofista.

Kaivos, erämää, myrkkyliuokset, vuoto, katastrofi, medioiden pääsy paikalle estetty, tiedotustilaisuus ilman tietoa, päättäjien päättämättömyys, virkamiesten munattomuus, korruptio?, liikevoitto, listattu Lontoon pörssiin, luonnonvarojen hyödyntäminen, bioliuotus, esiintymä, valvontakeskus...

...jos nämä sanat liittyisivät missä päin tahansa muualla maailmaa tapahtuneeseen emämunaukseen, en olisi yllättynyt, edes järkyttynyt, vain surullinen.

Talvivaara. Talvi ja vaara. Se on Suomessa hemmetti.

Kaikkialla huudetaan, miten tämä on mahdollista. Siellä ne helikopterista tiputtavat kalkkia ja ties mitä muuta metsään, jotta myrkyt paremmin sitoutuisivat maaperään eivätkä leviäisi vesistöihin. Ja samalla joista mitataan hurjia lukemia: eliöille vaarallisia, hengenvaarallisia.

What is Talvivaara, what's happening there?

Minä en halua edes tietää. Se siitä Suomen puhtaasta luonnosta ja korruptoitumattomasta virkakoneistosta. Muistatteko, ne maamme valttikortit, joilla sukupolvemme piti Suomea maailmalla markkinoida.

Muutama linkki:

Yrityksen sivut vuosituloksineen

Toimittaja Janus Putkosen artikkeli aiheesta
(en tiedä miten suhtautua artikkeliin ja sen tietoihin)

Valtioneuvoston tiedote 11.11.12

Kalevan uutinen vuodosta 4.11.12

Ulkosuomalaisena olen tietenkin huono ja epäkelpo ottamaan kantaa mihinkään, kuten aina. Enhän ole enää oikeasti suomalainen, vaikka passissa niin lukeekin. Ainakaan minulla ei ole lupaa maan asioista valittaa, mutta kertokaahan mistä ammennan tulevaisuudessa ylpeyttä, kun näitä viimeisiäkin viedään. Vai olenko vain yltänyt ikään, rajatolpalle, millä illuusiot karisevat kuin puhdas lumi kuusen oksilta.

7 kommenttia:

 1. Voih! Irtauduin opinnoista tätä kommentoimaan, koska asia on nostanut verenpainetta myös täällä kaukana. Olen lukenut uutisointia koko Talvivaara-projektin ajan, koska minua kiinnostaa/hirvittää kaivosteollisuuden uusi nousu Suomessa. Hirvittävyys johtuu avuttomasta kaivoslainsäädännöstä ja hampaattomasta valvonnasta, sekä siitä, että jostakin kumman syystä EI MUKA HAITTAA, jos asioista päättävillä on osinkoja, palkkatuloja tai business-suhteita niiden kaivosten kanssa, joiden ehdoista ollaan päättämässä. En voi ymmärtää sitä, millainen oikeustaju on ihmisillä, jotka eivät näe jääviyttä kyseisessä asiassa!
  Olen oman työni vuoksi ollut läheisisssä tekemississä kaivosteollisuuden kanssa täällä päin palloa ja voin kertoa, että tiukkoja ollaan varsinkin ympäristön, ehtojen ja valvonnan kanssa. Suomessa tunnutaan vain luottavan kaivosyhtiöiden omaan uutisointiin: 'valtakunnassa kaikki hyvin'.
  Minuakin surettaa pienen maan ainoan kestävän ja miltei ainutlaatuisen matkailuvaltin silkasta ammattitaidottomuudesta ja ahneudesta johtuva tuhoaminen. Oksettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansanjärjellä tuollainen optio-jääviys vaikuttaa mahdottomalta, mutta mitäpä me maan pienet asioista tietäisimme. Tämänkin päivän lehdissä oli pääkirjoituksia ym. uutisointia aiheesta: "miten välttää vastaava jatkossa...hallitus on vihdoin herännyt...pääjohtaja vaihtuu...". Paljoa ei puhuta siitä, että kuka maksaa viulut ja kelle rapsahtaa tuomio ympäristörikoksesta.

   Poista
  2. Eikä ainoastaan optiot, vaan myös valvojien 'kesätyöt' kaivosyhtiöissä ja toisinpäin, sekä valvonnan kanssa tekemisissä olevien henkilöiden firmojen tekemät työt kaivosyhtiölle.

   Tuokin viulujen maksaminen ja ympäristön puhdistamis- ja entisöintityö onnettomuustapauksissa pitäisi olla ympäristöluvassa osana sopimusta.

   Luulenpa, ettei Suomessa olla tikkana tästä tiedottamassa ulkomaiselle medialle. Toivotaan asian säilyvän hiljaisena ja sitten painetaan taas villaisella, kun eihän korruptiota jne ole olemassa, jos sitä ei itse haluta nähdä...

   Luulen ja toivon, että uutisia tulee vielä, vaikka viiveellä. Mitään ei opita tai muuteta, jos tästäkin pääsevät kuin koirat veräjästä!

   Poista
  3. No jotain positiivista sentään: Hesarin ja Taloussanomien mukaan artisti on luvannut maksaa.

   Poista
 2. Multa oli koko Talvivaara-uutisointi mennä ohi, kunnes satuin keittiösiivouksen ohella kuuntelemaan Ajankohtaista kakkosta Areenalta. Ihmettelin vähän, että eikö asiaa tosiaan ole uutisoitu Ranskassa, vai olenko vain seurannut huonosti tiedotusvälineitä. Googlailin ranskalaista Talvivaara-uutisointia ja löysin muutaman uutisen Le Figarosta. Sinne joku sarkastinen ranskalainen oli kommentoinut vahingoniloisesti, tyyliin: "Kah, luulin, että kaikki mikä tulee Suomesta (tai Skandinaviasta) on täydellistä...".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kah mitenkä uutisointiin tai sen vähäisyyteen voisi suhtautua? Pitäisi kai olla iloinen, ettei maailmalla paljoa puhuta (vielä) siitä kuinka kaivoksen uraanipitoisia (ja radioaktiivisesti säteileviä) jätevesiä juoksutetaan suoraan luontoon tahallisesti tai tahattomasti Suomen Kainuussa. Kai tässä on oltava vähän niin kuin kalkkijauhot suussa.

   Poista
 3. Jos tähän nyt jotain vielä lainaisi: "Voiko v*tutukseen kuolla...." ja "...meillä on tehty paljon virheitä...", myöntää Perä.

  Jos ei nyt ihan tututukseen, mutta miten olisi pelkkä puhdas häpeä.

  VastaaPoista