perjantai 28. kesäkuuta 2013

Lähtee pois ja niin pitkälle kuin pääsee

Loma vihdoin. Vuosi oli taas piiiiiiitkä ja viimeiset viikot on kone toiminut pelkillä kaasuilla.

Olen lomani ansainnut, tulee mieleen. Miksi niin muuten edes sanotaan? Onko sellaista ansaitsematonta lomaa joku viettänyt? Eipä minun piireissäni. Lomalle lähtö on ihan yhtä suloista itse kullekin. Raadantaan tulee katkos, oli se sitten töissä, kotona tai koulussa puurtamista.Loma on kyllä hassu juttu sinänsä, että se ei ole mitenkään itseisarvo. Kuka tahansa ei lomalle lähde ja osa niistäkin, jotka ovat "lomalla" eivät lomalle lähde vaan jäävät kotiin. Toiset siksi että eivät voi esimerkiksi jättää tilaa ja sen eläimiä viikoksi pariksi yksinään selviämään. Osa sen takia, ettei ole varaa lähteä.

Kerran jäin kotiin rakentelemaan kesälomaksi ja se oli elämäni huonoin päätös heti viisaudenhampaan* poistattamisen jälkeen. Ensinnäkin lomapäivät vain hävisivät jonnekin, liian nopeasti ja toiseksi sen takia, että vietin päivät tehden arkiaskareita, ruokaa, pyykkiä, imurointia, pensasaidan leikkuuta ja sitten vielä sitä nikkarointia. Kotona riittää aina hommaa ja sitä pitää paeta pois, mitä kauemmas sen parempi. Se on lomaa.Miksi lomaa on? Mitä varten työnantajat päästävät työntekijänsä vuosittain vapaalle ja vielä maksavat siitä? Tämä on asia, josta keskusteltiin viime vuosituhannella ja mm. lääkärit olivat sitä mieltä**, että ilman lomaa työntekijöistä yhteiskunnalle koituvat kulut nousevat liian korkeiksi sairauksista johtuvista syistä (yleinen terveydenhoito keksittiin). Lomailu siis edistää terveyttä ja estää sairauksia. Eipä ihme että elämme pidempään kuin isoisovanhempamme. Aihe saa päässäni aikaan vilkasta aivotoimintaa, mutta ei siitä sen enempää.

Olen sitä mieltä, että lomailu on yksi maailman ihanimpia asioita. Silloin on aikaa jumpata ja venytellä aamiaisen päälle. On aikaa pelata Unoa tai petankkia. On aikaa lukea ja kirjoittaa. On aikaa katsella maisemia ja hymyillä ohikulkijoille. On aikaa olla homo sapiens.

Sitten vaan toivomaan, että lomilla paistaa kirkas kuuma aurinko.* poistatin vain yhden hampaan, vaikka hammaskirurgi olisi mielellään leikannut kummatkin pois, mutta en tuon ensimmäisen jälkeen ole kyseisen "ei tämä kuulkaas satu kuin ihan vähän" tyypin hoiviin ole suostunut palaamaan.

** luin tämän jostain työtuomioistuimen päätöksistä joskus...olen pahoillani olen lomalla enkä muista miten viitataan lähteisiin

1 kommentti: