perjantai 22. marraskuuta 2013

Ollako vai ei...komeetta.

Wikipédia.


Taivankappaleet ovat tärkeä osa elämääni. Ne elävöittävät mielikuvitustani ja saavat sydämeni pamppailemaan universumin kauneudelle. Kun näen Veenuksen nousevan läntiselle taivaalle illan hämyssä, hymyilen kuin moikkaisin vanhaa tuttua, sitä samaa joka on seurannut askeliani lapsesta asti.

Tähtiin tuijottaminen on enemmän kuin harrastus, se on muuten kiireisen ja kaoottisen elämän vastakohta, se joka pysäyttää vain olemaan. Olen onnellinen pimeällä terassillani värjötellessäni ja opetaessani poikaani tarkkailemaan galaksimme pölypilviä.

Moni voi ihmetellä moista touhua. Ranskassa hyvin moni on kertonut varovaisesti pitävänsä hienona, että nainen on moiseen hurahtanut. Suoraan ei ole kukaan kertonut, että eikös tuo ole enemmän miesten puuhia. Mieltäni kaihertaa tällaisiin aatoksiin edes vähänkin suuntautuvat mielipiteet. Taivas kuuluu ennen muuta niille, jotka pysähtyvät sitä katsomaan, kunhan pilvet eivät pilaa juhlaa.

Tämän kuun lopussa ratkeaa kuukausia tähtiharrastajia piinannut kysymys: selviääkö komeetta ISON kohtaamisestaan auringon kanssa? Jos ei, pettymykseni määrästä tulee tähtitieteellinen. Jos selviää, saan ihailla iltataivaalla uniikkia aurinkokuntamme vierailijaa, jonka lyhyt mutta näkemisen arvoinen visiitti piirtyy jokaisen pienen tähtiharrastajan suurimpiin tähtihetkiin.

ISON on toki jo nyt nähtävissä kiikareilla, jos ei jopa paljain silmin valosaasteettomalla seudulla. Mutta vain aikaisin aamulla ennen auringonnousua. Tähtivalokuvausta harrastavat ovat postanneet jo päivien ajan upeita kuvia ISON:ista spaceweather.com sivustolle. Kuvia tulee niin Brasiliasta kuin Ruotsista tai Indoneesiastakin. Tapahtuma on maailmanlaajuinen ja yhdistää harrastajia ikään, sukupuoleen ja kansallisuuteen katsomatta.

No tämä kaikki on hienoa, mutta selviääkö ISON vai sulattaako auringon kuumuus sen näkymättömiin? Toistaiseksi kukaan ei tiedä. Vastaus noin viikon päästä, kun komeetta vihdoin kiertää radallaan auringon ohi (tai ei).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti