perjantai 26. helmikuuta 2016

Vau sirkus!

Cirque Arlette Gruss
Pian saapuvan kevään värikäs ja iloinen merkki on kaupunkiin saapuva sirkus. Käymme kerran vuodessa juuri tässä helmikuussa hoodeillemme asettuvassa sirkuksessa, koska se on meidän perheen mielestä maailman paras. Cirque Arlette Gruss on pereinteinen ja yhden perheen pyörittämä. Isoäiti Arlette perusti sirkuksen 80-luvulla ja sen jälkeen hänen lapsensa ja lapsenlapsensa ovat taiteilleet pienellä pyöreällä areenalla niin klovnin, jonglöörin kuin laamankesyttäjän roolissa.  Grussin sirkus on ennen muuta tunnettu hevosnumeroistaan. Eilen näimme areenalla yo. valkoharmaat iberianhevosoriit, mutta myös heidän mustat friisinhevosveljensä ja ihanan pienen shetlanninponin. Perheen heppaihmiset arvostavat. Perheen moottoriurheiluihmiset sen sijaan arvostivat motocross-esitystä, missä hurjapäät hyppivät teltan sisällä! Aiemmin en ole moista nähnyt. Pakko huomauttaa, että teltta on juuri sopivan kokoinen, ei liian iso, eikä liian pieni... mutta motocross-näytöstä varten pelottavan pieni. Siinä ne hyppivät teltan halki ja todella korkealta. Sääli, että kuvat eivät onnistuneet, koska ette taida nyt minua uskoa...Hevosnumerot orkestroi Arlette Grussin tytär Linda, jonka valvovan katseen alla hänen oma tyttärensä Laura-Maria on opiskellut pienestä asti ja esittää oman numeronsa hevosnaistaituruutta. Kaikki ei aina mene eläinten kanssa nappiin, eikä tarvitsekaan. Se ei ole pääasia, vaikka tarkoitus onkin esittää yleisölle jotain lähes täydellistä. Suurimmat naurut taisi saada aikaan norsunkakka. Arvostan Grussin sirkuksessa tuntetta siitä, että he pitävät huolta eläimistään. Ainakin nuo näyttävät päällisin puolin voivan hyvin. Eilen näimme hevosten ja laamojen lisäksi mm. seeproja, kameleita, norsuja, leijonia, tiikereitä.... ja rottia! Vähiten arvostan suurten kissaeläinten numeroa. Ne eivät vain mielestäni kuulu mihinkään muualle kuin luontoon. Samaa voisi tietenkin sanoa kaikista muistakin eläimistä, mutta noh, jos vedän rajan johonkin...


Lasertaiturien numero.
Grussin sirkus on onnistunut säilyttämään sirkustaiteen perinteisen puolen naittamalla siihen modernit uudet tavat tehdä spektaakkelia. Eläinnumeroiden lisäksi estradille marssi ihastuttava naishenkilö, joka jonglöörasi jalkapalloilla ennen kuin roikkui sirkusteltan katosta liinassa ja hänen hyvin lihaksikas kumppaninsa roikkui hänen nilkastaan. Hengästyttävää touhua. Sen jälkeen siristelin silmiä laseresitykselle, joka laukaisi koko teltan avaruuden halki tähtiensotamaiseen taisteluun.Numeroiden välillä pieniä ja isoja katsojia hauskuuttivat kaksi hilpeänhölmöä klovnia. Heidänkin sketsinsä uudistuvat joka vuosi, vaikka joka kerta yksi onneton katsojaisä tai -äiti joutuu heidän mukaan osaksi esitystä. Vinkkinä vain: ei kannata ostaa paikkaa ihan areenan vierestä.

Väliajalla lämpiössä myydään naposteltavaa. Eiliset hodarit väsäsi kasaan herrashenkilö, joka oli juuri hetkeä aiemmin heivannut venäläisellä lankulla itseään hieman kevyempää nuorta neitoa teltan kattoon. Kaverilta sujui myös kioskin pito ja hymysuinen asiakaspalvelu. Sirkuksen artistit ottavat osaa kaikkiin töihin teltan pystytyksestä lippujen myyntiin. Arlette Grussin sirkus on perhesirkus sanan jokaisessa merkityksessä. Ihastuttava sekoitus, joka toimii. Suosittelen, jos he tulevat sinun kaupunkiisi, ota penskat mukaan tai lainaa naapurilta kakarat. Huvittelu on taattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti