"Ennen muuta hyvää terveyttä!"
Näin toivotetaan tammikuussa. Ja sitä voi toivoakin, koska sairastaminen on sekä inhottavaa että aina vain kalliimpaa. Ranskassa on, tai on ainakin tähän asti ollut, yksi Euroopan parhaimpia terveydenhuoltoja. Se on myös loputon rahareikä valtiolle. "La Sécurité Sociale" eli paikallinen Kela on suuremman luokan miinuksella. Sen vuoksi valtio on ryhtynyt toimiin reiän tukkimiseksi. Sitä tilkitään erilaisin leikkauksin. Joitain lääkkeitä ei enää korvata, lääkärikäynneistä napsaistaan euro, lääkepurkeista taas 50 senttiä. Sairaalle jää lopulta vähemmän käteen. Tämän lisäksi valtio verottaa.
38 miljoonaa ranskalaista turvautuu ylimääräiseen sairasvakuutukseen. "Mutuelle" pitää olla, sitä ilman olet pulassa, mutta valitettavasti kaikilla ei ole siihen varaa. Ranskassa asustaa noin 70 miljoonaa henkeä, joista siis vain vähän päälle puolella on tuo vakuutus, joka korvaa sairauskuluja. Ilman "mutuelliä" joudut maksamaan ja rankasti. Ylimääräinen sairausvakuutuskaan ei ole ilmainen. Se maksaa, mutta sen kulut voi budjetoida ja hallita. Terveyteensä voi vaikuttaa, mutta sitäkään ei voi ikuisuuksiin ennakoida.
Ylimääräisten sairasvakuutusten veroa nostettiin viime lokakuussa 3,5%:sta 7:ään. Tällä hetkellä jokaisesta "mutuellista" maksetaan valtiolle 13 % veroa. Valtion tarkoitus on tasapainottaa budjettinsa, mikä tietenkin on vallitsevassa ilmapiirissä pakollista. Velaksi eläminen ei enää käy.
Maksakoon sairaat omat kulunsa.
Jos minä jostakin olen tässä maassa pitänyt, niin sairaana olemisesta, sen helppoudesta. Lääkärille on aina päässyt samana päivänä ja korkeintaan puolen tunnin odotusajalla. Lääkkeitä on aina saanut, enemmän kuin tarvitsisi ja sairaalassakin on voinut oleskella finansseja tuhoamatta. Entä huomenna? Silmälääkärille ei enää tahdo päästä kuin puolen vuoden odotusajalla. Mille tahansa spesialistille pitää varautua odottamaan vähintään kaksi tai kolme kuukautta. Perus-"mutuelle" maksaa 400-500 euroa vuodessa, mutta sen lisäksi joudun itse maksamaan aina vain enemmän lääkärikäynneistä ja lääkkeistä. Jatkossa olisi siis parasta olla varoissaan, jos haluaa pysyä terveenä. Vähän niin kuin Amerikan Yhdysvalloissa.
No jäljelle jää yksi maailman parhaista junaverkostoista. Ainiin SNCF myös on tappiolla. Mitähän tästä maasta jää jäljelle? Museot?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti