tiistai 24. tammikuuta 2012

Tuulenpesiä ja muita tappuroita

Ajaessani töihin kaukaisuudessa vilkkui suoraviivainen tähtikuvio heti vaaleanpunaisen taivaanrannan yllä. Valot ilmestyivät muuten pimeään maisemaan jo pari vuotta sitten. Silloin kun tuulivoimasta alettiin täälläkin puhua. Sen jälkeen on paljon puhuttu, kirjoitettu ja vettä on valunut siltojen ali.

Sähkön hintaa meinataan nostaa 30 %:lla vuoteen 2013 mennessä. Eli aika vauhdikkaasti. Kaukana ovat puheet halvasta ydinvoimasta. Viime joulukuussa maailmassa oli toiminnassa 435 siviilikäyttöistä ydinreaktoria, joista 58 Ranskan maaperällä (Wikipedia). Fukushiman onnettomuuden jälkeen on alettu tutkia ranskalaisten reaktoreiden kuntoa ja mahdollisiä riskejä. EDF (Electricité de France) haluaa laittaa reaktorinsa kuntoon ja sen takia sähkön hinta tulee tulevina vuosina nousemaan entisestään. Sen sijaan ydinvoimasta luopumisesta kukaan ei puhu tosissaan, ei kuten naapurissa Saksassa.

Kyläni pormestari nostatutti kaksi vuotta sitten omalle pellolleen maston, joka mittasi tuulia. Hänen projektinaan oli tuulimyllyjen nostattaminen kuntaamme. Mutta harva taputti pormestarimme idealle. Tänne perustettiin jos jonkinmoista kansalaisliikettä ja tuulivoimaa vastustavaa yhdistystä. "Non aux éoliennes = ei tuulivoimaloille" luki banderolleissa, joita ripustettiin sinne tänne. En usko, että asukkaat olivat tuulivoimaa itseään vastaan. He eivät vaan halunneet mastoja pilaamaan omia maisemiaan, heikentämään radion ja teeveen vastaanottoa ja ties mitä muuta. Ääntäkin myllyistä kuulemma lähtee. Juttelin Monsieur pormestarin kanssa hänen hankkeestaan aikanaan, mutta odotan yhä kutsua tiedotustilaisuuteen, joka hänen piti järjestää kunnan asukkaille. Ilmeisesti kaikkia kuntalaisia ei tarvinnut asiassa kuulla, vastustajat voittivat jo ennen varsinaisen keskustelun aloittamista.

Mitähän nuo samaiset edistyksen vastustajat sitten tuumaavat, kun aletaan puhua uuden ydinreaktorin rakentamisesta seudulle? Vasta julkistettiin tutkimus, jonka perusteella lasten leukemioilla olisi jonkinlainen yhteys ydinreaktoreiden läheisyyteen (INSERM).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti