Kun lähdemme paria yötä pidemmälle matkalla, valitsemme, jos mahdollista, majoitusmuodoksi mobil homen. Lyhyillä reissuilla viihdymme B&B tai
chambre d'hôtes paikoissa. Jostain syystä minulla on sellainen käsitys, ehkä täysin syyttä, että suomalaiset eivät ole Euroopan kansalaisista suurimpia leireilijöitä. Sen sijaan suomalaiset tekevät paljon autolomia Eurooppaan, mutta kuinkahan moni on uskaltautunut vuokraamaan "mobil homen"? Toisaalta suomalaiset ehkä mieluiten pysyvätkin tien päällä koko loman kierrellen joko monta maata tai yhden suuren läpikotaisin. Moni ranskalainen kämping, ainakin näin näppituntumalla, näyttäisi täyttyvän briteistä ja hollantilaisista, jotka ovat ymmärtäneet leirielämän charmin. Usein heitä on kämpingillä enemmän kuin ranskalaisia.
|
Luonnon helmassa. |
Jos muut ihmiset eivät rauhaasi häiritse ja pesueeseesi kuuluu itsesi lisäksi pieniä tai suuria lapsia, suosittelen kokeilemaan mobil homea eli MH:ta. Se on hyvä vaihtoehto vanhemman saada lomalla hieman omaakin rauhaa, kun antaa lasten temmeltää leirin muiden tenavien kanssa. Rauhaa riittää yleensä aamuseitsemästä aina iltayhteentoista. Hetkittäin saattaa unohtaa lapsia koskaan hankkineensa (hollantilaisisän kommetti viime kesältä).
|
Viinien ja vuorten välissä. |
MH:ssa on kaikki mitä lomailija tarvitsee. Uusimpien luksus-mallien varustelutasoa voisi verrata saksalaisiin autoihin. Keittiössä lomakokkia ilahduttaa astianpesukone, mikroaaltouuni ja keraaminen liesi. Kesähelteillä salonkia viilentää ilmastointi, jonka voi näppärästi kääntää huoneilmaa lämmittämään kevät- ja syyslomakausina, jolloin yölämpötilat ovat viileämmät. Makuuhuoneita MH:sta löytyy aina tarvittava määrä riippuen katraan koosta, mutta yleisimmin niitä on kaksi (yksi parisängyllä ja yksi kahdella yhden hengen sängyllä varustettuna).
|
Mobiili kylppäri voi olla hieman laivanhyttimäinen. |
Leirintäalueista tulee usein mieleen yleiset vessat ja suihkut (eikä välttämättä vain kullattuna muistona), mutta melkein järjestäen MH:ssa on oma kylppäri. Kylpyhuoneessa voi pesaista lomapölyt tai rannan hiekat mukavan kokoisessa suihkukopissa ja säilytystilaakin löytyy pulloille ja purnukoille ja vessa on oman oven takana. MH ei rajoitu vain sisätiloihin, koska katettu puinen terassi toimii aamiais-, päivällis- ja illallissalonkina, kuten myös auringonpalvonnan pääpapittaren löhöparatiisina. Auto on näppärästi ja turvallisesti parkissa oman MH:n edessä, eikä jossain hotelliparkissa muiden asiakkaiden kolhittavana, tai pahempaa: kadun varren hätäparkissa.
|
Täysin katettu (sadesuojattu) terassi....Bretagnessa. |
Tämän päivän mobil home -matkailu ei muistuta entisaikojen telttailua vaan enemmän luksusmökkeilyä. Suurten neljän ja viiden tähden leirintäalueiden uima-altaat kilpailevat altaiden ja liukumäkien määrässä vesipuistojen kanssa. Lasten leikkipuiston, tennis- ja jalkapallokenttien lisäksi alueilta löytyy usein myös kuntosali, pelihalli ja lasten puuhakerho. Ohjelmaa järjestetään myös aikuisille teemailtojen, konserttien ja tanssiaisten merkeissä. Suurilla leirintäalueilla on oma ravintola, kauppa ja baari. Pienemmät tyytyvät myymään vastaanotossa tärkeimpiä elintarvikkeita (tosin hirmuisin hinnoin) ja vessapaperia.
|
Mobiili köökki (kolmen tähden) |
MH:n viikkovuokrat vaihtelevat sesongin, leirintäalueen tähtiluokituksen ja seudun mukaan, alhaisimmillaan vajaat kaksisataa euroa ja korkeimmillaan lähennellen tuhatta. Pitäisin normi keskivertona kesäkuukausina 400-600 euroa/vko kahden tai kolmen tähden paikoissa ja 500-900 euroa/vko huippuvarustellusta MH:sta neljän tai viiden tähden kämpingillä. Trendiä ovat nyt myös kivijalkaan rakennettu puinen mökki eli "
bungalow/châlet" tai vanhasta hevosvetoisesta asuntovaunusta remontoitu "
roulotte".
Insolite-paikoissa voi vuokrata puuhun rakennetun majan...
|
Supervarusteltu köökki (neljän tähden). |
Yksi kämping-lomailun ehdoton hyvä puoli ovat muut matkailijat. He voivat myös olla myös huono puoli, mutta harvemmin, onneksi. Yleensä leirintäalueilla on tarkat säännöt siitä, mihin aikaan illasta hiljaisuus vallitsee. Portit sulkeutuvat yhdeltätoista ja sen jälkeen auto on jätettävä niiden ulkopuoleiselle parkkikselle. Illanvietot päättyvät yleensä myös samaan aikaan. Lasten vanhempia pyydetään vahtimaan pikku hirviöitään ja pitämään nämä kurissa ja nuhteessa muita matkailijoita häiritsemättä ja keskenään reissaavat nuorisoporukat yleensä sijoitetaan leirintäalueen perukoille omaan rauhaansa. Joskus olen kuullut valituksia liian rauhallisista leirintäalueista...
Enimmäkseen kämpingeillä vallitsee leppoisa ja rento ilmapiiri. MH-naapurit oppii tuntemaan etunimeltä parissa päivässä ja milloin otetaan aperitiivia hollantilaisittain, milloin savustetaan kilpaa merguez-makkaroita, milloin katsellaan lähestyvää ukkosmyrskyä kaikkien leirin lasten kanssa. Niin ja tietenkään ei pidä unohtaa pakollista lerintäalueen petankkimestaruutta.
|
Terassi näköalalla (kuuletko kaskaat?) |
Kukin reissaa tyylillään, mutta lapsen kanssa en ole vielä parempaa keksinyt kuin MH:n. Se on ryhmässä mökkeilyä, mutta joka vuosi ei tarvitse palata samaan paikkaan vaan voi vaihtaa seutua mielen ja mielenkiinnon mukaan. Ranskassa leirintäalueita on joka puolella ja turistien suosimilla seuduilla riittää valinnanvaraa jokaiseen makuun ja budjettiin. Viime vuosien tarjontaa seurattuani voisin vetäistä sen nopean johtopäätöksen, että MH:t vetävät entistä enemmän matkailijoita puoleensa ja leirintäalueet tarjoavat mitä monipuolisimpia palveluita ja majoitusmahdollisuuksia. Valitettavasti myös hinnat ovat nousseet melkoisesti, mutta sen selittänee se että leirintälueet muistuttavat enemmän lomakyliä kuin tasaisia nurmikenttiä, joille on vedetty ristikkoon rajat telttapaikkoja varten.
|
Mobiili lastenhuone. |
Mobiili homen yksi parhaimpia puolia on silti mielestäni mahdollisuus viettää lomaa keskellä ei mitään, rauhassa ja luonnonpuistomaisessa ympäristössä. Kauppaan tai torille voi pyöräillä, lähikylään kävellä, viettää päivän laskien jokea kanootilla tai tutkia rannikkoa patikoiden. Luonnonihmeet ovat yleensä lähettyvillä, jos ei heti aidan takana, ja jokaiselle perheenjäsenelle löytyy aktiviteetteja uima-allas lököilystä lähikylän museoihin.
Kiitos, tämä oli mahtava postaus. Olemme paljon miettineet tätä lomailumuotoa ja suoraan sanottuna ennakkoluulot ovat olleet suuret. Eritoten tuo talojen varustetaso on huolettanut, mutta tämän jälkeen ehkä sittenkin kokeilemme. Tosi hauskalta kuullostaa.
VastaaPoistaKiva jos oli hyödyksi ;). Melkoista mökkeilyähän MH-lomailu on, ei sen ihmeempää. Kannattaa katsoa leirintäalueen nettisivujen MH-esittelystä tyyppikohtainen luettelo siitä, että mitä niitten inventaarioon kuuluu. Yleensä löytyy peitot, tyynyt ja kaikki keittiötyövälineet haarukoineen, viinilaseineen (riippuen kämpingin tähtiluokituksesta. Mutta hyvä tarkistaa etukäteen onko tv, mikroaaltouuni jne. Itse joutuu tuomaan aina pyyhkeet, petivaatteet (sängyt yleensä 140 cm/90 cm levyiset), keittöön suolat, pippurit, noh mausteet, tiskinpesuaineet ja toisinaan muutkin pesuaineet. Joissain kämpingeissä saa saapuessa "tervetulopaketin", josta löytyy pesusieni (oma harja mukaan, jos ei sieni pelitä), joku yleispesuaine ja pari tablettia tiskikoneeseen, jos sellainen MH:ssa on. Paras kuitenkin tuoda kaikki mukanaan tai varautua käymään kaupassa heti saapumispäivänä. Ja usein kämpinkien oma ravintola on auki vain korkeasesongin aikaan. Kannattaa kysyä varausta tehdessä mitä kuuluu hintaan, koska auton takakontissa on yleensä vain tietty määrä tilaa ;)))
Poista