perjantai 22. tammikuuta 2016

Ulkosuomalaisen oljenkorret


Supersankarisinappipurkkilasi

Joskus ilo tulee revittyä pienistä asioista. Ranskalaiset ovat kekseliästä kansaa ja mielestäni sinappipurkkilasit ovat yksi loistava todiste tästä. Näistä kun vetää appelsiinimehua pimeänkosteassa Normandian aamussa, alkaa päivä paremmin. Tosin en ole varma onko tämä ranskalainen keksintö, mutta täällä tutustuin ensi kertaa sinappipurkin toiseen elämään vesilasina. Ei hölmömpää!

Tosin meillä Dijoninsinappia vetävät vain perheen ranskikset. Itse hiffasin kokeilla 'moutarde aïgre doux'ta ja sehän on melkein kuin suomalaista sinappia. Ranskassa erilaisia sinappeja saa sataa eri sorttia. Se on mieltä virkistävää. Ketsuppeja sen sijaan...

Toinen hauska löytö oli 'lait fermenté', joka on sama asia kuin piimä, mutta minulta meni tietenkin 15 vuotta ennen kuin älysin kokeilla kummallista arabialaisin koukeroin koristeltua maitotuotetta. Siitä lähtien meidän ruokapöydästä on löytynyt aina tuo kummallinen tölkki.

Vinkatkaa hyvät ranskansuomalaiset muista kivoista ruokatuotteista, jotka jotenkin lämmittävät sydäntä tai muistuttavat (vaikka kaukaisestikin) suomalaisia tuotteita. #koti-ikävä

4 kommenttia:

 1. Suomessa oli jo vuonna `kauan sitten` levitejuustoa laseissa, joista kerättiin arkijuomalasisto. Olikohan Mökki tai jotain vastaavaa. Ranskalaisen kotikaupunkini arabilaisten kaupasta löysin minäkin piimäni vaikken tietysti mennyt sieltä piimää etsimään. Ainiin ja halvaa, johon tutustuin jo lapsuusvuosieni Suomessa.
  maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit, no niin arvelinkin että kyllä noin hyvä juttu on varmasti jo keksitty joskus roomalaisten aikoihin tjms ;). Halvaa! Pitääkin etsiä.

   Poista
 2. Meillä oli jokin aika sitten lasten hillopurkkilaseja samaan tyyliin. Nyt ei taas ole ollut pitkään aikaan. Loistokeksintö tosiaan!
  Dijon on kyllä parasta, lykkään sitä vaikka mihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dijon kelpaa minulla vain kokkaamiseen...tosin sitäkin saa niin montaa eri laatua ja vahvuutta. Mites Ausseissa hoidetaan kotiruokaikävää?

   Poista