tiistai 15. toukokuuta 2012

Papa rond

Helloutapäivää,

Tänään on uusi aurinkoinen päivä valtakunnassa. Päivässä on jotain passionia, koska maa sai uuden keisarin, puhutaan passation'ista, siirtymisesta uuteen aikaan ja toisiin aatteisiin.

Kun katselin vanhan ja uuden kuninkaan kasvokuvia, mieleeni popsahti muisto lukion ranskantunnilta. Opettaja yritti opettaa meille adjektiivien käyttöä ja esimerkkinä oli papa rond ja papa carré. Hän kertoi, että Ranskassa isukit jaetaan kahteen luonneryhmään:  on niitä pyöreänaamaisia, iloisia ja lempeitä isiä ja sitten niitä kulmikkaita ja vähän tiukempia faijoja. Opetusta havainnollistaakseen opettaja näytti meille kalvolta piirroksen kahdesta miehen naamasta: toinen pyöreä ja toinen kulmikas. Jostain syystä tunti jäi mieleeni paremmin kuin moni muu ranskantunti, tai koko lukion tunti. Mutta en muista, että em. tiedosta olisi ollut minulle mitään hyötyä täällä Ranskassa koskaan...

... paitsi tänään minusta ei ole epäilystäkään siitä, että toinen presidentti on papa rond ja toinen carré (annan itse kunkin miettiä kumpi on kumpi).

1 kommentti: