lauantai 19. tammikuuta 2013

Ähkyn anatomia

Eli mitä normandialainen joulu piti pöydällään (onhan se vielä melkein ajankohtaista).

Suureksi ilokseni En joutunut päässyt järjestämään joulua tänä vuonna. Minusta olisi ollut ihanaa kokata koko ranskalaiselle suvulleni, mutta pitkien neuvotteluiden jälkeen suostuin luopumaan vuorostani ja kälyni sai pistää kekkerit pystyyn. Syynä oli ihan oikean aidon joulupukin visiitti.

Joskus aikoinaan jaksoin olla järkyttynyt ranskalaisesta joulusta, mutta nyt sen vietto menee omalla painollaan:

-ensin haetaan osterit ensiavusta iltakahdeksan maissa (anoppi parka liukastui rappusissa ja sai tikit otsaan)
-sitten juhliin saavutaan kohteliaan myöhässä
-sen jälkeen ryypätään kuplivaa pari tuntia mukavia jutustellen
-lapset riehuvat sokerihumalassa tai kökkivät Wii-/PS-/DS-pelityksien parissa
-kunnes pukki tulee kylään ja avataan lasten lahjat
-nälän mentyä ohi pelkkien aperitiivin kanssa tarjoiltujen suolapalojen kera istuudutaan vihdoin pöytään
-ja mässäillään

Hanhenmaksaa à la maison
Ensiavun nilviäiset
"Se" "suomalainen" "alkuruoka"
Tähän väliin voi lisätä etanat, mutta jostain syystä ranskikset eivät niitä tänä vuonna tarjoilleet ja olin todella choquée.

Pääruoka: hanhea ja bataattia.
Taisin olla niin pökerryksissä (kl. 23/24 vaiheilla), että unohdin ottaa kuvan juustotarjottimesta.

Tässä välissä seuraa sulattelutauko, jonka aikana avataan aikuisten lahjat. Pakettien auki repimistä seuraa pusuttelukierros. Itse kukin käy kiittämässä mère tai père noëlia saaduista lahjoista.

Café Gourmand
Joulu se on joulu Normandiassakin. Lumi tuli myöhässä, mutta vatsaa rääkättiin senkin edestä ja yöpuulle päästiin ennen aamunkoittoa.

9 kommenttia:

 1. Mainio idea tarjota café gourmandia jälkiruoaksi! Komiat kattaukset muuten.

  VastaaPoista
 2. Nämä oli vähän erikoisjoulubileet, kun koolla oli 12 aikuista ja 5 lasta. Toimme jokainen juhlaan jotain, näin emännän ei tarvinnut itse laittaa kaikkea. Muuten nuo café gourmandit olisi varmasti jääneet tekemättä, koska niitä varten piti valmistaa suurelle määrälle monta eri kakkua ja jälkkäriä. Mutta tosiaan hyvää oli.

  VastaaPoista
 3. Hih, kuulostaapas melkoisilta kekkereiltä! Mulla ei joulutunnelmia poikaystäväni kotona ole eikä tule. Siellä sitä vietetään niin tylsästi. Siis arkisesti mutta silti jotenkin omituisen juhlallisesti. Mutta toisaalta en jaksa mennä stressaantumaan Suomenkaan jouluun kaikkien sukulaislasten tähdittämään häkellykseen..

  VastaaPoista
 4. Joulu on joulu Suomessa, mutta siitä huolimatta olen huojentunut, kun se on ohi. Enää 11 kk.

  VastaaPoista
 5. Katselin tuota suomalaisen alkuruoan kuvaa ja mietin pitkään, onko siinä porkkanalaatikkoa puristettuna tuubiksi vai mitä ihmettä... ja sitten tajusin ja tuli vähän nolo olo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmäsavulohi on tosiaan se jollain lailla suomalaisia jouluruokia edes vähän kaukaa muistuttava. Tosin tuossa pääruoassa ankan kanssa samaan purnukkaan tungettu bataatti muistutti hapanimellettyä perunalaatikkoa. Luulen että ranskalaiset sen sijaan voivat miettiä pitkään suomalaisessa joulupöydässä, että mitä kotoista siinä on tarjolla, siis jos jotain yhtäläisyyksiä pitää etsiä, esim. huvin vuoksi. Onneksi on joulukuusi, että tietää missä juhlissa ollaan.

   Poista
 6. Uskaltaisiko tunnustaa, että olen kerran päätynyt ranskalaiseen sukujouluun, ja vannoin, ettei koskaan enää. Tosin sukujoulu ihan missä vain on ei-koskaan-enää. Vanhempia tai appivanhempia ei lasketa sukujouluksi, tädit/sedät/serkut lasketaan.

  Hrr. Olen paha ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ihana se teijän "kiinalainen" jouluko se oli? Valitettavasti viimeistään siinä vaiheessa, kun jälkikasvua ilmestyy, joutuu itse kukin sovittamaan joulunsa sopivaksi yleismaailmallisten käytäntöjen/suvun paineen/markkinakoneiston luomien pakko-tehdä-juuri-näin mielikuvien kanssa. Jotain sellaista.

   Poista
  2. Mahdollisesti. Mut jos mun kakarani inhoaa sukujouluja yhtä paljon kuin mä inhosin lapsena, niin sitten ollaan taas kolmestaan... :P

   (japanilainen. sushia. mainio vaihtoehto)

   Poista