torstai 29. syyskuuta 2016

Luettu: A darker shade of magic, V.E. Schwab

Tor.com
A darker shade of magic ( Shades of Magic -sarjan 1. osa)
Ilmestymisvuosi: 02/2015
Titanbooks 


Se harvinaislaatuinen hetki, kun rakastun kirjaan ensisilmäyksellä, on tapahtunut. Victoria (V.E.) Schwab on nero. Luin A darker shade of magic'in viime viikolla ja nyt menossa on jo kolmas hänen kirjojaan.

Hykerrän ja kehrään. Ja lisää on luvassa, koska sarja jatkuu ja V.E. Schwab (jossain vaiheessa kirjoitan tämän nimen väärin) on vasta 29-v. ja hän on hyvin tuottelias kirjailija.

A darker shade of magic kertoo kahden nuoren aikuisen tarinaa ei yhdessä vaan neljässä eri Lontoossa. Punaisen, Harmaan, Valkoisen ja Mustan Lontoon välillä on ovia, joiden kautta voi kulkea jos kuuluu hyvin voimakkaaseen loihtijoiden rotuun. Kell on yksi kahdesta viimeisestä antari'sta. Hän kuuluu Punaisen Lontoon hallitsijaperheeseen tai melkein. Hän pitää kruununprinssi Rhy'tä veljenään, vaikkeivat he olekaan verisukulaisia. Kell on hieman kyllästynyt elämäänsä palatsissa ja viettääkin mieluiten aikaansa seikkaillen toisissa Lontoissa, minne hän usein vie viestejä kuninkaalta ja kuningattarelta. Virallisen toimensa lisäksi Kell vie toisinaan salaa pieniä tavaroita ulottuvuudesta toiseen. Tällainen salakuljetus maailmojen välillä on täysin laitonta ja siitä seuraa yleensä vakava rangaistus, mutta Kell luottaa sokeasti kykyihinsä.

Valkoisen Lontoon viestinviejä on myös antari, se toinen jäljellä oleva. Holland on aivan toista maata kuin Kell ja sankarimme saakin pian huomata, että kuningaskuntien välisen lähetin toimi ei ole täysin vaaratonta, kun pimeät voimat kerääntyvät. Eräs onneton ilta taskuvaras Delilah (Lila) Bard tyhjentää Kell'in taskut ja vie kummallisen mustaa taikaa uhkuvan kiven mukanaan. Seikkailu alkaa ja Kell ja Lila saavat juosta henkensä edestä.

V.E. Schwab on taikonut aivan uskomattoman ihastuttavat ihmiset kirjaansa. Ei heitä voi kutsua henkilöhahmoiksi, koska niin todentuntuisia ja rakastettavia he ovat. Kell on itsetietoinen, helposti mököttävä ja voimiinsa loputtomasti luottava nuori mies, jonka hermoja Lila kiristää mutkattomalla kielenkäytöllään ja helposti henkensä likoon heittävällä toiminnallaan. Yhdessä he ovat taistelupari vailla vertaa ja lukija ei odota muuta kuin että he tajuavat olevansa auttamattomasti....enpäs kerro muuta. Sähäkkää ja veitsenterävää naljailua, tajunnan räjäyttävää maailmanrakennusta ja paljon, hyvin paljon, taikaa, verta ja kyyneliä. Tarvitseeko tyttö muuta? (Hyvän veitsen, sanoisi Lila.)

Minusta kirjan kansi on erityisen onnistunut. Voit lukea täältä kuinka siihen päädyttiin. Eikö olekin mielenkiintoista kuinka monesta ja hyvin erilaisesta vaihtoehdosta lähdettiin liikkeelle? Toki on otettava huomioon, että kustantamolla on varaa tähän ja kirjasta julkaistaan monta eri kantta sen mukaan mihin sitä myydään ja missä formaatissa.

Eli pidin äärettömästi ja luin toisen osan samaan putkeen. Valitettavasti kolmas osa julkaistaan vasta ensi vuonna (2017). Sitä odotellessa tartuin tänä vuonna ilmestyneeseen nuortenromaaniin This savage song. Olen fani.


V.E. Schwab'in kotisivut
Hän on myös ahkera twiittaaja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti