keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Voihan lehmä!

Miksi tulla Normandiaan lomalle? Mitkä ovat seudun parhaat turistihoukuttimet? Asiaa on pohdittu ja pohditaan joka vuosi, kun turismia edistävät organismit luovat strategioitaan ja painattavat esitteitä niiden pohjalta. Järjestäen esitteet täytetään kuvilla vehreistä niityistä ja pittoreskeista kylistä kirkontorneineen. Ja melkein aina kantta koristaa lehmä.

Seutua markkinoidaan lehmä-brändillä myös Pariisin maatalousnäyttelyssä. Lehmäparat raijataan sinne viikoksi kaupunkilaisten taputeltaviksi. Normandian lehmät ovat suomalaisillekin tuttuja mustavalkoisia maitolehmiä. Tosin näiden lehmien utareista lypsetään täyskermaa. Ja kermaa käytetään ihan kaikkeen ruoanlaitossa, vaikka ensin se kaikki paistetaan voissa. Ja alas nuo rasvat huuhdotaan siiderillä ja jälkiruuaksi maistellaan Calvadoksella valeltua omenapiirakkaa. Tästä huolimatta normannit eivät ole liikalihavia, verenpainetaudin kanssa kamppailevia ja käveliä sydäninfarkti-pommeja. Tai eivät ole ainakaan vielä.

Yhteen vähän isompaan lähikylään tuli vuosi sitten mäkkäri. Siitä huolimatta, että paikalliset ovat periaatteessa roskaruokaa vastaan, muodostavat he pitkiä jonoja mäkkärin kassalle. Ajat ja mielipiteet muuttuvat. Elämä jopa Ranskassa on muuttunut hektisemmäksi, perheenäidit tekevät uraa ja illallisen valmistamiseen ei enää riitä aikaa.

Seudun markkinoiminen turistelle ruoalla ja juomalla on hyvin ranskalaista. Joka paikalla on omat erikoiset juustonsa ja juomansa. Mutta minä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Normandialle pitäisi löytää muitakin hyviä puolia.

Seudun kivisiä rantoja huuhtelee valitettavast viileä ja ruskea kanaalin vesi. Rantalomalle tänne ei kannata tulla. Kulttuurin puolesta seudulla on vähän enemmän tarjottavaa, vaikka muutaman maalarin maalaukset ja katetrdaalit ja kuolleiden kirjailijoiden kodit käy läpi parissa päivässä. Kaiken lisäksi yleensä sataa.

Mutta. Uskaltaako maailmassa kohta matkustaa enää mihinkään. Uutisia jos lukee, niin ei. Sen lisäksi lentäminen kaukomaille on aina vain kalliimpaa ja autollakaan ei viitsitä kohta lähteä lomille Etelä-Ranskaan, koska bensa on kohta samoissa hinnoissa kullan kanssa.

Millä siis houkutella britit, sakut ja lentävät hollantilaiset ja myös nuivat pariisilaiset tulemaan Normandiaan lomille?

"Are you here for the cows?"

Itse olen matkannut Skotlannissa Skyen saarelle ihan vain saaren "very hairy cows"ien takia, mutta en usko, että sen enempää M and Mrs SCOTT kuin Mr et Mme LEFEBVRE etsivät lomapaikkaa sen mukaan, että siellä voi nähdä mahdollisimman paljon lehmiä. "Oh look my dear, there's another one!"

Yksi sana (tai kaksi) vastaukseksi : vihreä turismi. Sitä on kehitettävä, jotta Normandia ei jää muusta maailmasta jälkeen. Britit ovat jo ajaneet meistä ohi polkupyörillä (katso juttuni "Pyörätie"). Normandialla voisi olla paljon tarjottavana, jos täällä vain alettaisiin keskittyä tulevaisuuteen ja innovaatioihin ja niihin satsattaisiin.

Ja miksi minä puhun lehmistä tänään. Sen takia, että päivän lehden luettuani sain tarpeekseni sioista.

2 kommenttia:

  1. Olen kai poikkeuksellinen, mutta minä voisin harrastaa lehmämatkailua! :D Itse olen käynyt bongailemassa lehmiä Keskiylängöllä, suosikkejani ovat pitkäsarvinen salers ja kaunissilmäinen limousine. Osa kuvasaldosta on blogiinikin päätynyt. ;)

    VastaaPoista
  2. Lehmämatkat! siinä ideaa matkanjärjestäjille.

    VastaaPoista