Ariane 5 raketin Vulcain moottori Pariisin Cité des Science'ssa. |
Kun puhutaan avaruudesta, raketeista ja satelliiteista, tulee mieleen ensin Nasa ja sukkulalennot. Mutta nuo kaksi asiaa ovat jäämässä historiaan. Yhdysvaltain avaruusohjelma kärsii rahapulasta ja sukkulatkin on viety museoon. Astronautit vie nykyään taivaisiin Venäläisten Soyouz-raketti kosmo- ja muiden nauttien kanssa. Siitä on tullut eräänlainen kimppakyyti.
Kiina, Japani ja Intia kyhäävät omia ohjelmiaan ja suunnitelmissa on jos jonkinmoista lentoa kiertoradalla ja kiertoradalta, kuuhunkin kaihoavat.
Nyt juuri tällä hetkellä Kansainvälinen avaruusasema vahtii meitä tuolla ylhäällä ja lähettää maahan avaruutta fanittavien iloksi kuvia ja videota. Juuri männä viikolla julkaistiin kuvaa revontulista, jotka tanssivat maan yläilmakehässä. Asemaa tullaan käyttämään vähintään vielä 8 vuotta ja sen jälkeen se luultavammin ohjataan kohti Tyyntä valtamerta kuten edeltäjänsä Mir. Presidentti Obama pisti pisteen amerikkalaisten haaveille palata kuuhun ja Marsista he eivät kai koskaan puhuneet vakavissaan. Kaikki rahat menivät maan kamaralla sotimiseen.
Jos jossain, niin Normandian Vernon'issa, vielä rakennetaan raketteja, tai rakettimoottoreita ainakin. Vernon on eurooppalaisessa ja ranskalaisessakin mittakaavassa täysin tuntematon kaupunki. Jos se jostain tunnetaan niin sijainnistaan Givernyn ja Monet'n puutarhan lähellä. Minäkään en paikasta paljoa sen enempää tiedä.
Mutta kaupungin nimen etukirjaimen mukaan on nimetty Viking, Vulcain 1 ja 2 ja Vinci. Moottorit, jotka ovat puskeneet (tai räjäyttäneet) monen monta satelliittia kiertoradalle. Moni ranskalainenkaan ei tiedä tätä. Tai aihe ei kiinnosta. Minusta raketit ovat kiehtovia. Jos olen jostain haaveillut penskasta asti, niin siitä että joskus pääsisin näkemään raketin laukaisun. Siis ihan oikean avaruusraketin. Valitettavasti mieheni ei mieli lomille Ranskalaiseen Guyanaan ja vielä vähemmän Baikonuriin.
Kävimme joululomilla Pariisin Cité des Science'ssa ihmettelemässä väenpaljoutta. Onneksi mahduimme planetaarion esitykseen, universumi-näyttelyyn ja katsomaan Geode'n Hubble-elokuvan. Sen lisäksi että tässä maassa on paljon taidemuseoita, on tällä maalla paljon tarjottavaa tieteiden alalla. Ja se on asia, johon ranskalaisten tulisi keskittää enemmän huomiota ja varoja. Olen varma, että jos Vernoniin joku äkkäisi rakennuttaa Kennedy Space Centerin tapaisen avaruus- ja tiedepuiston, riittäisi siellä vähintään yhtä paljon vierailijoita kuin Pariisin Disneylandissä.
Valitettavasti yliopistojen tutkimusmäärärahoja on jatkuvasti leikattu ja maan kehitys tieteiden alalla on lähes tulkoon pysähtynyt. Kuuluvatko Ranskan tiedemiehet pian museoihin kuten maalaritkin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti