torstai 12. huhtikuuta 2012

Vesisota

Istuin kaikessa rauhassa juomaan päivän toista kupillista kahvia. Kulaus jäi puolitiehen, koska sylkäisin kuravedet takaisin kuppiin. Olen tottunut juomaan expressoa, mutta tänään siinä oli kummallinen sivumaku. Aivan kuin joku olisi maustanut kahvini saippualla.

Syypää oli reistaava adoucisseur d'eau, laite joka pehmentää vettä. Vesi suodatetaan niin, että sen kalkkipitoisuus laskee. Normandian maaperä on enimmäkseen kalkkia. Suodattamaton vesi voi vahingoittaa pesu- ja tiskikoneita, kun kalkkia kertyy tarpeeksi putkistoihin.

Kalkkiveden juominen ei ilmeisesti sinällään ole vaarallista, mutta vedessä voi piillä muitakin kutsumattomia aineita. Vedenlaatua on tutkittu ja tutkitaan säännöllisesti ja usein ilmenee, että maataloudessa käytetyt myrkyt ja muut päästöt päätyvät pohjavesiin. Näitä myrkkyjä siedetään tiettyyn rajaan asti, mutta toisinaan kunnat ilmoittavat asukkailleen, että vesijohtovesi ei ole toistaiseksi juotavaa. Mutta tämä on harvinaista. Yleisesti ottaen vesijohtovettä voi juoda.

Tavallinen ranskalainen ostaa juomavetensä kaupasta pullotettuna. Se on aina ollut näin ja tulee aina olemaan näin. Vittel, Evian, Badoit...pitävät tästä huolen. Vesi on miljoonabisnes. Itse olen pullovettä vastaan. Ostan sitä vain nirsoille sukulaisille. Tähän asti olen pysynyt hengissä johtovedellä. Säästyn myös raijaamasta tyhjiä pulloja kierrätykseen.

Hetki jolloin huomaan Normandian veden kovuuden, on se kun käyn suihkussa Suomessa. Hiukseni muuttuvat kalkittomasta vedestä kamaliksi, kuiviksi, sähköisiksi ja häivähdyksen vihertäviksi. Kaikkeen tottuu. Paitsi ehkä saippua-kahviin.

5 kommenttia:

 1. Joo. Kalkki on. Sekin kyllä Ranskassakin on hirmuisen alueriippuvaista. Pahin tähän mennessä on täällä Lillessä, semmoista punertavaa kalkkia joka paikassa. Näägh.

  Pikkuisen huvitti, kun äiti joskus siellä käydessäni totesi, että "meillä on aika kova vesi". Voi kuule... ei vielä ne Suomen kovat vedet.

  Käy muuten nappaamassa sieltä mun toisesta blogista haaste itsellesi.

  VastaaPoista
 2. Kalkkipitoista on vesi täällä viinialueellakin. Toisinaan kraanavedessä on niin voimakas tuntematon haju, että turvaudun pullovettä juomaan. Yleensä kraanavesi on ihan hyvää.

  VastaaPoista
 3. Calendula: kiitti haasteesta, see on tehty ;)

  Simpukka: Parasta vesijohtovettä Ranskassa olen saanut vuoristossa ja Bretagnessa, maaperä on siellä graniittisempaa, mutta maun puolesta parempaa en ole maistanut kuin Päijänne-tunnelista tullut Helsingin vesi.

  VastaaPoista
 4. Provencessa juomme kraanavettä vaikka aika kalkkipitoista se on kai täälläkin kun katsoo esim. suihkuverhoa. Se on pakko pestä tasaisin väliajoin. Mitä suosittelisitten pyykinpesukoneen kalkinpoistajaksi? Se varmaankin pitäisi tasaisin väliajoin puhdistaa? En millään jaksa kantaa kaupasta pullotettua vettä ja koska moni ystäväni on täällä sanonut, että juovat hanavettä niin kai se on ok.

  VastaaPoista
 5. Joo suihkuverho menee heti ihan harmaaksi, mutta sen voi pestä värittömällä etikalla. Se on luontoystävällisempi vaihtoehto kuin muut kalkin poistoon tarkoitetut myrkyt. Tosin haju on aika pistävä, jos on kylpyamme sen voi laittaa sinne likoomaan. Pyykkikone: enpä ole tainnut koskaan laittaa mitään muuta kuin pyykkiä ja pesuaineita siihen, mutta telkussa ne mainostavat Galgonia tai Galgoniittia tms...monsteriainetta.

  VastaaPoista